Prva takve vrste osnovana u Luksemburgu 1978. godine

Glavni baknarski prinicipi, prema islamskom zakonu, su da se transakcija mora izvršiti bez interesa, svaki kredit mora biti pokriven imovinom i da se ne bavi finansijskim problemima s visokim rizikom.

Banke širom svijeta se bore s krizom i njenim posljedicama još od 2008. godine, dok takozvane islamske kuće novca se kreću u sasvim suprotnom smjeru, uspješnom.

Ova bankarska metoda je ojačala tokom posljednje dvije ili tri decenije i trenutni prosjek rasta je oko 15 posto za svaku godinu, što islamske banke čine fenomenom 21. stoljeća.

Makedonski zakon ne dozvoljava takav posao i vodi se iskustvima Zapada.

Beskamatni krediti

"Zakon Makedonije ne dopušta takvu vrstu prakse, jer se temelji na konvencionalnoj praksi. Ova vrsta metode (Islamske banke) je više zastupljena u Evropi i Americi. Ovaj sistem rada je stabilan i ne dopušta postojanje dužnika", kaže profesor Univerziteta UEJL  Miroljub Shukarov u svojoj knjizi "SUKUK - muslimani dužnici bez kamata".

Nema manipulacija

Islamsko finansiranje se temelji na principu zabrane isplate ili prikupljanje interesa u bilo kojem obliku obaveznog dijeljenja profita ili gubitaka, kao i zabrana ulaganja u naoružanju, pornografiju, alkohol i kockanje.

Islamske banke su prisutne na Balkanu

Prva Islamska banke u Jugoistočnoj Evropi je "BosnaBank", koja planira proširenje i u Hrvatskoj.

Prva Islamska banka ove vrste "Fajnans haus" je osnovan u Luksemburgu 1978. godine.