Svjetska banka

Svjetska banka predstavila polugodišnji izvještaj za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju.

Šest država jugoistočne Evrope je u prvoj polovici 2013. godine izašlo iz recesije, a to je prije svega rezultat povećanja izvoza koji su ostvarile u ovom razdoblju, objavila je u ponedjeljak Svjetska banka u svom redovnom polugodišnjem izvještaju, koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju.
Izvještaj je u Tirani predstavila Gallina Vincelette, vodeća ekonomistica SB-a tokom videokonferencije, u koju su bili uključeni i uredi banke u ostalim državama regije.
U izvještaju piše kako je prosječan rast realnog dohotka u šest država sa negativnih 0,7 posto u 2012. godini povećan na 1,8 posto u prvoj polovici ove godine.

Niska kupovna moć

Uz ekonomski oporavak u državama članicama eurozone, tome su pogodovali i značajan rast poljoprivredne proizvodnje te slabljenje inflatornog pritiska.
"Oporavak su posebno potaknli izvoz različitih proizvoda te električne energije", kazala je Vincelette.
Kao pozitivan primjer istaknuto je povećanje izvoza automobila koji se sklapaju u Srbiji, što je direktran rezultat stranih investicija.
Izvještaj, ipak, još jednom ukazuje na poznate slabosti ekonomija regije. Održivost postignutog rasta izvoza ostaje upitan zbog smanjena izvozne baze regije, ali i problema konkurentnosti.
Niska kupovna moć stanovništva u šest država utječe i na slabost domaće tražnje za robama, a sve to uvjetovano velikom stopom nezaposlenosti.
Iako se u nekim državama postepeno smanjuje, u cijeloj je regiji u prvoj polovici ove godine prosječna nezaposlenost u šest država iznosila oko 24 posto.

Manji prognozirani rast

Rast nezaposlenosti bilježi se u Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji, dok je u Bosni i Hercegovini ocijenjena "slabom".
U industriji se broj nezaposlenih nastavlja smanjivati, i to važi za sve države regije.
Komentirajući stanje u poslovnim bankama koje djeluju u regiji, izvještaj SB-a ukazuje na potrebu "snažnih reformi", čiji bi prvenstveni cilj bio smanjiti nenaplative kredite.
Takozvani loši krediti uvjetuju da se banke nerado odlučuju na davanje novih, unatoč značajnoj likividnosti i srazmjerno niskim kamatama.
U zaključcima SB-a piše prognoza kako bi ukupni ekonomski rast za cijelu 2013. godinu u šest država regije mogao biti na nivou od 1,8 posto, umjesto 2,7 posto, koliko je ranije projicirano, s tim da ekonomija Bosne i Hercegovine ostaje s najsporijim rastom, a Kosovo s najbržim.
Ograničavajući faktori ostat će nepovoljni uvjeti na tržištu rada, loša investicijska klima i smanjena potrošnja.
Izvor: Al Jazeera