Ispred svih zemalja u regionu

Kosovo je u posljednje dvije godine napredovalo za 40 mjesta u stvaranju uslova za biznis i ove godine je među deset najboljih reformatora, ocjenjeno je u izvještaju Svjetske banke.

Prema tom izvještaju, Svjetska banka je rangirala Kosovo na 86. mjesto prema mjerama koje su preduzete na olakšavanju vođenja biznisa. Iza Kosova su ostale sve zemlje regiona, pa čak i Hrvatska, nova članica Evropske unije.

Direktor kancelarije Svjetske banke na Kosovu Jan Peter Olters je jučer na konferenciji za novinare, koju je tim povodom organizovalo Ministarstvo trgovine i industrije, izjavio da su rezultati priznanje naporima Kosova tokom posljednih godina na rješavanju glavnih teškoća u preduzetničkoj klimi na Kosovu.

Predstavnik USAID-a Skott Kameron je rekao da je USAID podržao Vladu Kosova u ostvarivanju projekta poboljšanja uslova za vođenje biznisa i najavio da će se ta podrška nastaviti.

Zamjenik ministra trgovine i industrije Bernard Nikaj je ocjenio da je uspjeh činjenica da je Kosovo među deset najboljih u poboljšanju uslova za vođenje biznisa prema izvještaju Svjetske banke.

Prema izvještaju Svjetske banke, Kosovo je zabilježilo napredak u povećanju skoro svih indikatora.

Od zemalja u regionu Hrvatska je na 89. mjestu, Albanija na 90, Srbija na 93. a Bosna i Hercegovina na 131. mjestu.