Podaci Agencije za statistiku Kosova

Cijene osnovnih životnih namirnica su povećane i još više produbljuju ekonomsku krizu koja je zahvatila građane Kosova. "Iscrpljivanje" njihovog džepova za osnovne proizvode, uzrokuje još više poteškoća preživljavanju za veliku kategoriju Kosovara. Najnoviji podaci Agencije za statistiku Kosova (ASK) pokazuju visoku inflaciju u proteklih nekoliko mjeseci.

Povećanje indeksa potrošačkih cijena (4%) do (31%) je dodatno osiromašilo džepove građana Kosova.

Kod indeksa potrošačkih cijena za septembar rast cijena zabilježen je u podgrupama, npr. kod voća cijena je porasla  za 14,8%, cijena mesa je porasla za 3,4%.

U indeksa potrošačkih cijena, rasta cijena je bilo i kod duvana (6,3%), dok je ogroman rast zabilježen kod bankarskih usluga (31,0%).

Izvještaj ASK-a odražava i povećanja cijena kod kafe, čaja i kakaoa sa 3,6%, kod odjeće 2,4%, namještaj i pokućstvo, tepisi i ostale podne obloge (2,8%), sa zajedničkim efektom od 1,7%.

Organizacija za zaštitu potrošača i građana Kosova, zahtijeva od institucija da prekinu ovu praksu koja oporezuje građane i potrošače od 2 do 3 puta.

Predsjednik nevladine organizacije "Potrošač", Selatin Kaqaniku kaže da je potrošač na Kosovu poreski obveznik i "stvaralac" budžeta Kosova pošto Kosovo preko 90 % proizvoda uvozi.

"Kosovo nema domaće tržište, a nema ni slobodne tržišne ekonomije i to je uzrokovalo rast cijena i još veće osiromašenje potrošača", rekao je Kaqaniku.

Ali, prema ovom izvještaju ASK-a, indeks potrošačkih cijena pao je za -0,2% u septembru ukoliko uporedimo sa avgustom 2013. godine.

Smanjenje indeksa potrošačkih cijena primjećeno je kod žitarica (-2.4 %).

Predsjednik Poslovnog saveza Kosova, Agim Shahini kaže da je povećanje cijena, pored globalnog uticaja, izazvalo i povećanje potražnje.

"Rast cijena je zbog rasta ukupne potrošnje, što je rezultat povećanja cijena na tržištu", rekao je Shahini.

Cijene u septembaru 2013, na onovu ovog indeksa su veće za 0,2%, ukoliko uporedimo sa septembrom 2012. godine.