Prihodi od oglašavanja

Akcije Googlea dostigle su rekordnu cijenu u zadnjem kvartalu, a prihodi su uvećani najviše zahvaljujući oglašavanju.

Kompanija Google ostvarila je rezultate bolje od očekivanih, u proteklom kvartalu zabilježila zaradu od 2,97 milijardi dolara, odnosno dnevno skoro 34 miliona dolara, javlja Anadolija.
Prihodi kompanije su uvećani prije svega zahvaljujući oglašavanju, a sektor mobilne telefonije, koji predstavlja Motorola, i dalje bilježi gubitke.
Akcije kompanije su poslije objavljivanja podataka dostigle rekordnu vrijednost od 941,25 dolara, uz rast od šest posto.

Povećanje ukupnog profita

Plaćeni klikovi su zabilježili rast od 28 posto u odnosu na treći kvartal prošle godine, a osam posto u odnosu na prethodni.
Također, iz ove kompanije navode da zarada po akciji dostiže i 10,74 dolara, a ukupan profit je veći za skoro 800 miliona dolara, odnosno povećan je na 2,97 milijardi sa 2,18 milijardi.
Google je kompanija koja nudi usluge pretrage internetskih stranica i digitalnih medija (Google pretraga), slanja i primanja e-mailova pomoću internet preglednika (Gmail), pretrage digitalnih karata svijeta (Google Earth), socijalnog umrežavanja (Google grupe), dijeljenja digitalnih filmova preko interneta (Google video) itd. Googleova misija je "organizirati informacije svijeta i učiniti ih korisnim".  Kompaniju su 1998. osnovali studenti Larry Page i Sergey Brin.