Kreću se između 9-24 posto

Visoke kamatne stope za kredite u bankarskom sistemu, prema riječima ekonomskih stručnjaka procjenjuju se da su prouzrokovale usporen rast bruto domaćeg proizvoda na Kosovu.

Komercijalne banke na Kosovu konstantno su pod kritikama zbog visokih kamatnih stopa za kredite. Mnogo puta se može čuti od ekonomskih stručnjaka da banke na Kosovu imaju najveće interesne stope u regionu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema navodima nekoliko nevladinih organizacija koje se bave ovom tematikom, kamatne stope se kreću između 9-24 posto, zavisno od banke i od vrste kredita.

Institut za napredna istraživanja na Kosovu (GAP) kontinuirano objavljuje izvještaj pod nazivom "Bankometar". Putem ovog izvještaja, kako kaže predstavnik ovog instituta, Berat Thaçi, popunjava se informacijski vakuum, s kojim su suočeni građani i poslovni ljudi na Kosovu vezano sa bankarskim sistemom.

“Najveće kamatne stope na kredite u regionu su na Kosovu, dok u odnosu na druge zemlje regiona mi imamo najmanji bruto domaći proizvod po broju stanovnika. Kombinacija ovih pokazatelja je indikator rasta bruto domaćeg proizvoda”, izjavio je Thaçi.

Prema njegovim riječima, visoke kamatne stope na kredite na Kosovu su nastale zbog slabog sprovođenja zakona, nedostatku stvarne konkurencije u bankarskom sektoru, nedostatka transparentnosti, kao i nesposobnosti Centralne banke da uradi bilo što na smanjenju ovog harača.

Institut za napredna istraživanja na Kosovu je mišljenja da će se sprovođenjem propisa i zakona Kosova podići transparentnost u bankarskom sistemu, što direktno može imati efekta na sniženje kamatnih stopa.

"Centralna Banka Kosova može pružiti indirektnu politiku da bi smanjila visoke kamatne stope na kredit. Na primjer, može biti mnogo aktivnija u osiguravanju transparentnosti u sektoru. Nekoliko propisa koji su usvojeni se ne sprovode. Mi kao građani još uvijek nemamo efektivnu kamatnu stopu", naglasio je Thaçi.

Visoke kamatne stope na kredite ometaju razvoj ekonomskih djelatnosti, čak je bilo i slučajeva gdje biznismeni moraju ugasiti svoje ekonomske aktivnosti.

Prema jednom istraživanju Kosovske alijanse biznisa kaže se da je 25 procenata poslovnih objekata zatvoreno, svoje aktivnosti su ugasili zbog kamata koje apliciraju banke na Kosovu.