Tako nešto još nikad nisam vidio

Nepoznate osobe su međunarodnim medijima dostavile podatke o načinima utaje poreza u tzv. poreznim oazama. Na popisu se nalaze imena osoba iz više od 170 zemalja. Riječ je o najvećem curenju informacija u historiji koje bi moglo voditi tome da se rasvijetle mračni poslovi oko utaje poreza.

"Trikovi bogatih", naslov je teksta koji je u četvrtak objavio njemački Sueddeutsche Zeitung, a koji je vjerojatno tek početak objavljivanja podataka o utajivačima poreza, kojima su se više od godinu dana bavili novinari iz 46 zemalja. Materijala ima dovoljno za objavljivanje cijele knjige – 2,5 miliona dokumenata.

130.000 imena iz više od 170 zemalja nalazi se među podacima koji su objavljeni, ne samo u Sueddeutsche Zeitungu, nego i u brojnim drugim svjetskim medijima. Podaci sadrže detalje o fiktivnim kompanijama u brojnim zemljama koje se smatraju poreznim oazama. Riječ je o ogromnom materijalu, te o iznimno zanimljivim podacima koje su medijima dostavili anonimni izvori, piše Deutsche Welle.

Poznati, bogati, političari...

Među imenima koja su navedena na listama, a za koja se vjeruje da su utajili porez, nalaze se poznate osobe, poput pokojnog Guentera Sachsa iz Njemačke, iznimno bogati, poput ruskog oligarha i multimilijardera Michaila Friedmana, te političari, među kojima se spominju filipinska guvernerka i kći bivšeg diktatora Imee Marcos, a tu su i trgovci oružjem i financijski špekulanti.

Dokumenti pokazuju koji se sve tajni putovi koriste kako bi se veliko bogatstvo sakrilo u inozemstvu, da bi se izbjeglo plaćanje poreza u zemlji u kojoj se živi. Tragovi vode do tzv. poreznih oaza. Podaci o ukupno deset poreznih oaza pohranjeni su na 260 gigabajta. Gerard Ryle, direktor Međunarodnog konzorcija za istraživačko novinarstvo (ICIJ), koji je rukovodio procjenom dobivenih podataka, kazao je da je bilo poznato koliko je offshore industrija nepristupačna. "No ipak nas je iznenadilo koliko je velika i rasprostranjena", kaže Ryle.

ICIJ je proučavao ove dostavljene podatke ukupno 15 mjeseci u uskoj suradnji s 86 novinara iz 46 zemalja. Među medijima koji su sudjelovali u istraživanju su BBC, Guardian, Washington Post, Le Monde, švicarski Sonntagzeitung, a u Njemačkoj Sueddeutshe Zeitung i Norddeutschland Rundfunk.

Masovnim kretanjima novca u okviru offshore industrije - legalnim i ilegalnim - bave se istražitelji i vlade širom svijeta već godinama. Prema jednom istraživanju, u 2012. godini je u poreznim oazama skriveno između 21 i 32 biliona dolara. Najnovije otkriće bi, smatraju promatrači, moglo pomoći da se ovaj sustav sruši. ICIJ navodi da su u sve upleteni i najveći svjetski financijski koncerni, poput Deutsche Bank, UBS-a ili firme kćeri Credit-Suisse Clariden.

Dokumenti obuhvaćaju vremensko razdoblje iz proteklih skoro 30 godina. Sadrže činjenice, podatke o transferu novca, informacije o osnivanju fiktivnih tvrtki i informacije o povezanosti koncerna i pojedinaca. Ukupan obim podataka je više od 160 puta veći nego što su dokumenti veleposlaničkih depeša koje je objavio WikiLeaks 2010. Riječ je dakle o najvećem curenju informacija u povijesti koji bi mogao voditi k tome da se rasvijetle mračni poslovi oko utaje poreza.