“Kor Group” sa sjedištem u Dubaiju ozbiljno je zainteresovana za kupovinu smederevske Železare. Četiri direktora ove firme boravila su u Beogradu 3. februara i tada su o detaljima preuzimanja razgovarala sa srpskim ministrom Nebojšom Ćirićem i šefom vladine radne grupe za prodaju čeličane Dušanom Nikezićem. Prema izvorima beogradskog "Blica" jedan od suvlasnika “Kor Group-e” je Albanac Jeton Sadiku, koji je i suvlasnik fabrike u Vučitrnu na Kosovu.

Četiri direktora “Kor Group-e” iz Londona i Dubaija doletjela su privatnim avionima u Beograd dva dana nakon što je Vlada Srbije i zvanično preuzela “Ju-Es stil”. Nikeziću i Ćiriću tada su predočili ozbiljne namjere, koje su po dogovoru nakon tri dana uputili i pismeno na e-mail adrese dvojice ministara.

U pismu o namjerama za preuzimanje Železare, jasno stoji da bi “Kor Group-a” preuzela sve tri fabrike “Ju-Es stila” - u Smederevu, Šapcu i Kučevu. Ugovorom bi se obavezali i na izgradnju pogona za proizvodnju koksa u Smederevu gdje bi u narednih pet godina uložili 500-600 miliona dolara. “Kor Group-a” ne bi otpustila nijednog radnika u pomenutim fabrikama, čak bi se obavezala i na preuzimanje nove firme. Riječ je o državnoj fabrici za cinkovanje limova u Šapcu u kojoj bi zaposlili novih 250 ljudi. U pismu stoji da bi “Kor Group-a” garantovala i promet čelika od 100 miliona eura koji bi isporučivala svojoj fabrici u Vučitrnu na Kosovu. Na taj način ova kompanija uspjela bi da zatvori cio proizvodni ciklus u nekoliko stotina kilometara.

Izvor “Blica” kaže da su Nikezić i Ćirić bili zadovoljni ponuđenim uslovima, ali da “Kor Group-a” i dalje nema povratnu informaciju iz Vlade Srbije.

"Bili su oduševljeni. Urađeno je sve kako je rečeno i poslato je pismo o namjeri preuzimanja. Od tada je prošlo više od tri nedelje, a odgovora nema", rekao je sagovornik Blica.