Stokholmski Institut za mir (SIPRI) saopštio je danas da je kompanija "Lockheed Martin", sa sjedištem u SAD, bila najveći prodavač oružja u 2010. godini, isporukom naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od 35,73 milijarde dolara, prenijele su agencije.

Mirovna istraživačka grupacija objavila je analizu prema kojoj je stopa rasta 100 najvećih proizvođača naoružanja na svijetu smanjena jedan posto u 2010, u poređenju sa prodajom koja je porasla četiri posto u 2009. i više od 10 procenata u prethodnoj godini.

Američki "Lockheed" je zadržao poziciju najvećeg prodavaća naoružanja, ispred britanskog BAE-sistema i "Boeinga".

Susan Jackson, ekspert SIPRI-ja za pitanja industrije naoružanja izjavila je da je povlačenje trupa iz Iraka doprinijelo manjem rastu kompanija koje pružaju vojne usluge, kao što su sistemi podrške, obuka i logistika. Ona je naglasila da globalna privredna kriza nije imala značajnije posljedice na vojne budžete u 2010.

Prema SIPRI-jevoj listi 10 najvećih prodavaca naoružanja od prije dvije godine, britanski BAE-sistem isporučio je vojne opreme u vrijednosti od 32,88 milijardi dolara, a američki "Boeing" 31,36 milijardi dolara. Na četvrtom mjestu našla se američka kompanija "Northrop Grumman" s prodajom vrijednom 28,15 milijardi dolara, a slijede takođe američki "General dynamic" koji je ispručio naoružanja u vrijednosti od 23,94 milijarde dolara.

Na šestom mjestu nalazi se "Raytheon" iz SAD s 22,98 milijardi dolara, zatim, EADS (Evropski konzorcijuma za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme) 16,36 miliajrdi dolara, italijanska "Finmeccanica" 14,41 milijardu, američki "L-3 communications" sistem 13,07 milijardi i "United Technologies" takođe iz SAD s 11,41 milijardi dolara prodatog naoružanja i vojne opreme, javlja Tanjug.

Inače, "Lockheed Martin" širom svijeta zapošljava čak 140.000 ljudi. Vodeće mjesto na tržištu oružja sebi je priskrbio proizvodnjom vojnih aviona, lovaca, odnosno bombardera, a najpoznatiji su F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor, F-35 Lightning II i F-117 Nighthawk.

Zanimljivo je da su početkom stoljeća dospjeli u finansijske probleme, pa je čak dio kompanije bio prodat britanskom "BAE-u". nakon konsolidacije kompanije 2004. godine, ponovo zauzimaju prvo mjesto na tržištu oružja.

24sata.info