Kina i Indija postali su motori svjetske privrede, ustvrdio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijoj analizi, u kojoj se predviđa da će se azijski bruto domaći proizvod (BDP) u idućih pet godina povećati za polovinu, a do 2030. premašiće zajednički BDP sedam najrazvijenih ekonomija svijeta.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o tome govori kao o “strukturnoj promjeni istorijske važnosti”.Aziju čeka ubrzanje rasta, tako da će 2015. u svjetskom BDP-u učetvovati s više od trećine, ističe ovim povodom direktor Odsjeka za Aziju i Pacifik u MMF-u Anop Sing.

Nema sumnje da dvije najdinamičnije azijske i svjetske ekonomije – Kina i Indija − postaju motor ukupne svjetske privrede. U proteklih 20 godina udio Azije u svjetskoj ekonomiji utrostručio se, a u globalnoj se trgovini udvostručio.

Sve to govori da je posve realno da Azija već 2030. postane najznačajnija ekonomska regija svijeta.

Taj kontinent sada profitira i zbog aktualne ekonomske i finansijske krize. Atraktivnost regije za investitore podižu, naime, slabašni rast i dužnički problemi industrijskih zemalja, navodi se u prognozi MMF-a.

biznis.ba