Euro je u četvrtak skočio na najvišu razinu prema dolaru u tri tjedna na međunarodnim tržištima valuta budući da su popustile brige u vezi sa stanjem u španjolskim javnim financijama nakon dobrog odaziva na aukciju državnih obveznica.

Euro je tako prema dolaru ojačao 0,6 posto, na 1,2390 dolara. Poticaj euru dao je odličan odaziv na aukciju španjolskih državnih obveznica, koji je u četvrtak rezultirao smanjenjem premija na španjolske dužničke papire u odnosu na referentne njemačke. U srijedu su te premije dosegnule najvišu vrijednost od uspostave eurozone, javlja Hina.

Euro se oporavio s najniže razine prema dolaru u četiri godine od 1,1876 dolara, dosegnute 7. lipnja od 1,1876 dolara, ali je u ovoj godini još uvijek na gubitku prema zelenoj novčanici za više od 13 posto.

Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) opovrgnuli su u srijedu izvješće da u suradnji s američkim ministarstvom financija pripremaju paket pomoći za Španjolsku.

Zabrinutost u vezi sa stanjem u španjolskim bankama nastavljaju pritiskati tržište koje će sada pažljivo pratiti rezultate testova njihove izdržljivosti koje će Španjolska središnja banka uskoro objaviti.

Među ostalim valutama isticao se švicarski franak, koji je ojačao prema euru i dolaru nakon što je švicarska narodna banka konstatirala da su deflatorni pritisci gotovo u potpunosti jenjali, signaliziravši time da možda više nema potrebe za njezinim intervencijama usmjerenim na sprečavanje prekomjernog rasta vrijednosti franka na valutnim tržištima.

Euro je tako prema franku oslabio na 1,3759 franaka. Dolar je prema franku pao na 1,1128 franaka, najnižu razinu u mjesec dana.