Najmoćniji čovjek ovoga sušnog područja na jugu Afganistana nije provincijski namjesnik, ni šef policije, ni zapovjednik afganistanske vojske, već Matiullah Khan, vođa neovisne vojske koja zarađuje milijune dolara, štiteći NATO-ve opskrbne konvoje i boreći se sa specijalnim jedinicama američke vojske protiv talibanskih pobunjenika.

Afganistanska provincija Oruzgan nalazi se pod vlašću Matiullaha Khana, a na sigurnosnim kontrolnim točkama na autocesti nalaze se pripadnici njegove vojske U nešto više od dvije godine Matiullah Khan, nepismeni bivši voditelj nadzorne postrojbe na autocestama, postao je moćniji od vlade provincije Oruzgan, i ne samo da je postao glavni organ zaštite na tom području, nego je zaposjeo i druge funkcije, kako tvrde njegovi protivnici, imenovanjem javnih dužnosnika i raspodjelom vladinih sredstava.

Njegovi vojnici sudjeluju u misijama specijalnih jedinica američke vojske, a kad mu se afganistanski vojni dužnosnici usprotive, smije ih smijeniti ili ukloniti. "Oruzgan je nekoć bio najgori dio Afganistana, a danas je najsigurniji", izjavio je Matiullah tijekom intervjua u njegovu vojnom kompleksu gdje ljudi svakodnevno dolaze moliti novac i pomoć i odati poštovanje Matiullahu.

"Što možemo? Državni dužnosnici su kukavice i lopovi."

Matiullah je jedan od nekolicine poluslužbenih vojnih diktatora koji su se u posljednjih nekoliko mjeseci pojavili u Afganistanu, a koje su "stvorili" američka vojska i snage NATO-a kako bi pojačali, a koji put i potpuno zamijenili, neučinkovitu afganistansku vojsku u borbi protiv talibanskih pobunjenika.

U pojedinim su situacijama ti ratni diktatori uspostavili mir iako su time omalovažili iste one institucije koje Amerikanci žele osnažiti, to jest vladine strukture kao što su policija i lokalna uprava, koje bi jednoga dana trebale postati dovoljno stabilne da američke i druge snage mogu napustiti to područje.

Amerikanci, koji žure uspostaviti mir u ovoj državi prije roka koji je zadao predsjednik Barack Obama, pojavu diktatora smatraju manjim zlom unatoč djelima većine njih. Što se tiče Matiullaha, čini se da su američki vojni zapovjednici zanemarili izvještaje o njegovu nezakonitom poslovanju sa švercerima droge i talibanima pobunjenicima. "Vladine institucije, kada govorimo o sigurnosti i vojnim snagama, nisu dovoljno snažne da bi mogle osigurati stabilnost", izjavio je general bojnik Nick Carter, zapovjednik snaga NATO-a na sjeveru Afganistana. "Stanje nije stabilno i situacija se mora riješiti."

Mnogi Afganistanci tvrde da je ozbiljna pogreška Amerikanaca i njihovih NATO partnera što toleriraju i potiču djelovanje ratnih diktatora kao što je Matiullah.

Boje se da će Amerikanci za sobom ostaviti vladu preslabu da radi svoj posao i vojne diktatore koji nemaju potporu naroda.

"Matiullah je nepismen čovjek koji vladu iskorištava za svoje interese", kaže Mohammed Essa, vođa plemena u Tirin Kotu, glavnome gradu provincije Oruzgan.

"Kad jedanput Amerikanci odu, on će propasti. A što ćemo onda?" Matiullahova vojska neobičan je spoj privatnog biznisa koji cvjeta i postrojbi koje financira vlada.

Njegov je glavni i najunosniji posao osiguranje konvoja NATO-a na kaotičnoj autocesti koja povezuje Kandahar i Tirin Kot. Jedan dan u sedmici Matiullah proglasi autocestu dugu 160 kilometara otvorenom i postavi naoružane vojnike cijelom dužinom ceste.

Autocesta presijeca područje koje naseljavaju talibanski pobunjenici. Matiullah se brine o osiguranju autoceste i za to je jako dobro plaćen. Njegovi pomoćnici kažu da Matiullahova tvrtka naplaćuje 1200 dolara za siguran prijevoz svakoga većega kamiona i 800 dolara po manjem kamionu. Mjesečno utrži 2,5 milijuna dolara, što je basnoslovna svota u ovako siromašnoj državi. Matiullahovu vojsku angažirale su specijalne postrojbe američke vojske za obavještajne usluge i borbu protiv pobunjenika. Njegovo sjedište udaljeno je 90 metara od stožera specijalnih američkih postrojbi u Tirin Kotu.

Dužnosnik specijalnih postrojbi kaže da njegova jedinica intenzivno surađuje s Matiullahom. "Matiullah je među svima najbolje rješenje", izjavio je. Duž autoceste koja povezuje Kandahar i Tirin Kot Matiullahovi vojnici voze kamione afganistanske policije i nose policijske uniforme. Na vjetrobranskim staklima zalijepljeni su posteri s Matiullahovim likom. "Nema sumnje da stanovnici Oruzgana obožavaju Matiullaha", kaže Fareed Ayel, jedan od Matiullahovih čuvara autoceste.

Poslovni.hr