Švedska kruna uskoro bi mogla ući u povijest. Ali Švedska ne misli uvesti euro, nego u potpunosti ukinuti papirnati novac i uvesti virtualnu valutu.

'Gotovina je out', smatra Maria Look iz Švedskog sindikata banaka, a s njom se slažu mnogobrojni sindikati, udruge poduzetnika i dijelovi vlasti. Ukidanje valute potaknuto je i izrazitim porastom pljački i krađa. Oko 25 posto namještenika ili zaposlenih u manjim trgovinama i bankama barem su jednom bili žrtve napada, prenosi Deutsche Welle.

'Averzija prema gotovini počela se intenzivnije osjećati prošle jeseni kada se dogodila jedna od najspektakularnijih pljački u našoj zemlji uopće. Lopovi su se helikopterom spustili na krov vozila koje je transportiralo novac i odnijeli kruna u milijunskom iznosu. Od tada se u javnosti sve češće čuju glasovi za uvođenjem tzv. 'virtualne valute'', objasnio je Jonas Milton iz Središnje banke u Stockholmu.

'Osim toga, oni koji isključivo plaćaju gotovinom, najčešće imaju razloga i nešto skrivaju. Poslovi kojima se bave ili usluge kojima se koriste, vrlo često nisu legalni', rekla je Maria Look aludirajući na unosnu i u Švedskoj zabranjenu prostituciju. Inicijativi za isključivo plaćanje elektronskim ili kreditnim karticama protive se većinom umirovljenici.