Dok članice eurozone čine sve kako bi pomogle Grčkoj i spasile zajedničku valutu, britanski ekonomisti toj posrnuloj zemlji savjetuju da napusti euro i proglasi bankrot.

Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR), koji je smješten u Londonu, upozorio je grčke ministre da neće moći izbjeći dužničku zamku ako ne devalviraju valutu i tako potaknu izvoz.

Strah za banke

Jedini na način za to, kako piše dnevnik Times, jest povratak na vlastitu valutu. No, grčki su političari odbili taj savjet.

- Napuštanje eura značilo bi pad nove valute za najmanje 15 posto. No, kako se nacionalni dug mjeri u eurima, to bi ga preko noći povećalo sa sadašnje razine od 120 posto BDP-a na 140 posto - rekao je Doug McWilliams, čelnik CEBR-a. Stoga smatra da neizostavni dio paketa mora biti jednostrana odluka da se dug izražava u domaćoj valuti.

Kada bi se Grčka doista odlučila za taj korak, to bi imalo katastrofalne posljedice za njemačke i francuske banke kojima duguje milijarde eura.

Prema podacima Banke za međunarodna poravnanja, francuske banke izložene su prema Grčkoj sa 75,2 milijarde eura, a njemačke su banke toj zemlji posudile 45 milijardi eura.

Pitanje vremena

No, za ekonomiste CEBR-a taj je potez “praktično neizbježan”, a napominju da bi ga mogle slijediti i druge članice, poput Španjolske, Portugala i Italije. Vjeruju da je to samo pitanje vremena.