Kosovari mogu biti sigurni samo za dvije hiljade eura u slučaju stečaja banaka. Tako jamči novi zakon o bezbjednosti depozita.

Bankarski stručnjaci kažu da je to veoma niska garancija koja ne ispunjava nimalo zahtjeve klijenata. Svaki građanin koji ima tekući račun u nekoj od banaka na Kosovu i založena sredstva manje od dvije hiljade eura, može spavati mirno, ne razmišljajući da je njegov novac u opasnosti od eventuelnih kriza. Ukoliko ima više, tada će imati probleme, jer novim zakonom o depozitu, koji čeka na usvajanje u Skupštini Kosova, garantuje se samo suma do dvije hiljade eura, kao moguće pokriće za klijente u slučaju opasnosti gubitka novca.

Međutim, ovu sigurnost mogu imati samo klijenti koji u komercijalnim bankama nemaju deponovana sredstva više od dvije hiljade eura. Za one koji su deponirali u bankama veću vrijednost, rizik je isti. Zakon o depozitu je trenutno u Skupštini, te, prema zvaničnicima Centralne banke njegovo usvajanje se očekuje u roku od tri mjeseci.

Nakon usvajanja, u skladu sa Zakonom o depozitima, osniva se fond za bezbjednost depozita, koji će se financirati od strane njemačke vlade tri miliona eura, dok će 11 miliona obezbjediti kosovska Vlada.