Bivši predsjednik Privredne komore

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu izjavio je da je potrebno milijardu i 400 miliona eura da bi se prevazišla ekonomsku kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa, prenosi RTK.

"Analize urađene za potrebe građana Kosova pokazuju da je u ovom trenutku više nego neophodno finansijska infuzija vrijedna milijardu i 400 miliona eura i sve to ima samo jedan cilj da vratimo izgubljeno povjerenje građana, a treba ga vratiti povećanom potrošnjom”, rekao je Gërxhaliu u intervju za Ekonomia Onlajn.

Gërxhaliu je ocjenio da će ako nema povećanja potrošnje, oporavak biti veoma težak.

On je rekao da Kosovo treba da analizira sve mogućnosti za ekonomski oporavak i da prema njemu, u tom pogledu, ne treba zanemariti mogućnost povećanja javnog duga, ali i da bi ratifikacija finanijskih sporazuma trebala da bude obavljena u Skupštini.

„Kosovo mora da analizira sve mogućnosti kako da oporavi ekonomiju i u tom pogledu ne treba zanemariti mogućnost povećanja javnog duga. Znate da na osnovu zakona o javnim finansijama, Kosovo trenutno ima pravo na 40 odsto javnog duga i do sada imamo milijardu 370 miliona eura i vjerujem da to nije ni 20 odsto duga i stoga se na ovaj način ovo pitanje mora analizirati kako bi se popunio ovaj jaz od milijardu i po da bi se dostigla stopa od 40 odsto javnog duga”, rekao je bivši predsjednik Privredne komore.

Izvor: Kosovo Online/RTK1