Treba se pojačati ekonomija zemlje

Predsjednik Saveza nezavisnih sindikata Kosova (SNSK) Avni Ajdini izjavio je da očekuje da će nova vlada povećati minimalnu zaradu na 350 eura, inače bi, prema njegovim riječima, građani mogli da izađu na ulice da protestvuju.

Ajdini je, gostujući na KTV, istakao da je do sada minimalna plata od 130 i 170 eura, bila diskriminacija osnovnih ljudskih prava

"Socijalno-ekonomski savjet je tokom 2017. godine doneo odluku o minimalnoj plati od 250 eura, međutim, to je važilo za 2018. i mi smo sada u 2019. godini i tražimo minimalnu platu od 350 eura. To je razumno, jer, ako želimo da pojačamo ekonomiju zemlje, moramo dati ono što radnik zaslužuje, promjeniti politiku i spriječiti kršenje prava radnika. Sindikat je promjenio svoju politiku pritiska na prava radnika. Iako vlada obećava, teško ispunjava obećano, vjerujem da ćemo biti istrajni u našim zahtjevima", poručio je Ajdini.

Odgovarajući na pitanje da li će tražiti povećanje minimalne zarade štrajkom, kao što je učinio Sindikat obrazovanja, rekao je da i oni kao i drugi sindikati „izlaze na ulice”.

„Možemo stupiti u štrajk, ali ako krećemo od Elektro-Kosova, može doći do prekida snabdjevanja strujom, što će biti problem za građane, a mi to ne želimo”, istakao je on i dodao da čekaju realizaciju svog zahtjeva kroz dijalog sa vladom.

Ajdini je poručio da vjeruje da će dvije stranke koje su pobedile na izborima 6. oktobra, Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, ispuniti zahtjev Sindikata.

Dodao je i da mladi ljudi na Kosovu odlaze zbog niskih plata i kršenja prava radnika i prema njegovom mišljenju, ako se ne poveća minimalna plata i ako se uslovi rada ne poboljšaju, mnogo mladih će otići.

O Zakonu o platama i uključivanju odredbe kojom se zahtjeva da davanja za veterane budu na nivou minimalne plate, istakao je  da o tome „nisu bili obavješteni na vrijeme”.

Prema njegovim riječima, taj zakon bi trebalo prvo da uzme u obzir radnike, a ne da bude namjenjen samo čelnim ljudima države.

„Kuća se gradi od temelja i privreda zemlje počinje i gradi se od radnika, a ne od političkih zvaničnika”, poručio je Ajdini.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore