Odbijena liberalizacija i manja američka podrška

Nakon skoro godinu dana od uvođenja stopostotne takse Srbiji i Bosni i Hercegovini, Kosovo je, prema riječima stručnjaka, imalo više štete nego koristi.

21. novembra prošle godine Kosovo je uvelo stopostotnu taksu Srbiji i Bosni i Hercegovini - carinsku mjeru koja je uslijedila nakon neuspjeha Kosova u dijalogu i blokirala dijalog između Kosova i Srbije.

Europska unija, zemlje QUINT-e, Sjedinjene Države apelirale su na institucije zemlje da ukinu ili suspenzuju ovu taksu, ali to se nije dogodilo, a odlazeći premijer Ramush Haradinaj bio je taj koji je rekao "NE" , svakom zahtjevu i molbi.

To je koštalo Kosovo u nekim sankcijama koje se nisu isticale, kako kažu analitičari, a koje se tiču liberalizacija viza i umanjivanja američke podrške već neko vrijeme.

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu rekao je za lajmi.net kako bi se prije svega trebalo znati da ova taksa nije ekonomski obračunata i da je bila populistička.

Prema riječima Gërxhaliua, ova je taksa imala negativne učinke povećanjem inflacije, troškova domaće proizvodnje, troškova potršačke korpe građana i krijumčarenja.

"Prije svega treba shvatiti da sam, na temelju mog ekonomskog iskustva, posebno integracije balkanske ekonomije u europsku obitelj, bio veliki kritičar tako nepromišljene i neplanirane takse. Ova taksa je daleko populističnija od promišljene i ekonomski obračunate. Bio sam napadan u određenim krugovima zbog protivljenja takvoj odluci. Protivio sam se takvom porezu jer povećava inflaciju, takav porez utiče na troškove proizvodnje "Made in Kosovo", takav porez podiže troškove potrošačke korpe građana i iznad svega je porez kojim raste krijumčarenje, što je i potvrđeno", rekao je Safet Gërxhaliu za lajmi.net.

Gërxhaliu dalje navodi da je taksa imala negativne političke efekte tako što su sve prijateljske države bile protiv takvog djelovanja, a čak je rekao da je taksa bila ključ liberalizacije viznog režima za Kosovo.

"Sa političkog aspekta ona je imala izuzetno negativan uticaj, jer se smatra da je to populistička odluka za vladajuću stranku, ali vidite da su građani svjesni i osudili su njihovu aroganciju i populizam. U tom pogledu to je imalo i vanjski negativan učinak gdje su se sve prijateljske države i pokrovitelji neovisnosti Kosova usprotivile takvoj akciji, i ako se mora vjerovati berlinskim pregovorima Macrona i Merkelove, taksa je bila ključ za liberalizaciju viza. Stoga vjerujem da Kosovo zaslužuje mnogo više perspektive i pouzdanja u budućnost a ne da postaje plijen populizma", rekao je Gërxhaliu.

On dalje za lajmi.net kaže da je taksa politički, ekonomski, po pitanju integracije i imidža zemlje nanela veliku štetu Kosovu, dodavši da ga ne čudi nedostatak stranih ulagača na Kosovu.

"Iako je od uvođenja takse prošlo gotovo godinu dana, negativni učinci su daleko veći od pozitivnih. Zanimljivo je da mnoge kompanije šute o negativnim učincima takse, a u neformalnom razgovoru uvijek govore da im je taksa puno naštetila. Ali vjerujem da je taksa politički, ekonomski, po pitanju integracije i imidža zemlje nanela veliku štetu Kosovu, dodavši da ga ne čudi nedostatak stranih ulagača, i ne treba se čuditi što smo pali na ljestvici Svjetske banke i to pokazuje učinke ovog nepromišljenog čina", rekao je Gërxhaliu za lami.net.

Upitan što misli o mjeri reciprociteta koju spominje pobjednik izbora 6. oktobra Albin Kurti, Gërxhaliu je rekao da bi Kosovo trebalo pokazati više promišljenosti.

Dalje je izjavio da u tom pitanju ne smiju biti daljnje pogreške i treba poduzeti aktivnosti u koordinaciji s međunarodnim partnerima.

"Želim vjerovati da će sljedeća vlada pokazati mnogo više razboritosti. Uspostavit će se unutarnji i vanjski dijalog s određenim međunarodnim krugovima i uvijek bismo trebali imati alternative izaći iz situacije i ne ići iz pogrešnog u pogrešno. U ovom trenutku trebali bismo imati više alternativnih rješenju, a ukoliko se govori o reciprocitetu, to je bilo razumno prije ove takse, no sada treba pokazati zrelost i razboritost i odlučiti o ovom naslijeđenom fenomenu. Ono što je najvažnije, vrijeme je da se pokaže razboritost, a ne populizam, te da se pitanje reciprociteta ispita. Sljedećem premijeru preporučujem da unaprijedi u dijalog s međunarodnom zajednicom", rekao je Gërxhaliu.

Na kraju, Gërxhaliu je za lajmi.net rekao da su užurbani postupci naštetili imidžu Kosova.

Stopostotni porez natjerao je Sjedinjene Države da neprestano nastoje obustaviti taksu, gdje su naišli na oglušavanje od strane zvaničnika.

Izričit zahtjev moćnih država svijeta i za buduću vladu bit će i ukidanje ove takse kako bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga između dviju zemalja.

Stopostotna taksa je uvedena kao mjera za zaustavljanje srpske anti-kosovske kampanje, koja nije uspjela, jer je Srbija nastavila istom lavinom koja je spriječila Kosovo da se pridruži INTERPOL-u ove godine.

/Lajmi.net/