Finansira njemački GIZ

Da bi ojačala položaj žena, organizacija "Kosovo 'žene za žene'" najavila je davanje stipendija preduzetnicama ili onima koje žele da otvore posao, prenosi RTK.

Iz organizacije preciziraju da je prijava za donacije počela prije nekoliko dana, a zainteresovani se mogu prijaviti do 11. septembra.

Direktorica te organizacije Ilirijana Jaka-Gashi navela je kolika je vrijednost grantova i koliko će ih biti dodjeljeno.

"Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, koji je najavljen, sastavni je dio projekta koji finansira njemački GIZ, a čiji je cilj izvoz proizvoda u inostranstvo i angažovanje Kosovara ovdje. Nepovratna sredstva biće dodjeljena za oko 28 preduzeća u kojima su žene vlasnici, suvlasnici ili gdje su većina zaposlenih žene. Iznos će biti do 3.000 eura, zavisno od poslovne ideje i potrebe", rekla je ona.

Prema Jaka-Gashi, prijava za grant pokrenuta je prije nekoliko dana, a zainteresovane strane mogu to učiniti do 11. septembra.

"Ove sedmice imamo informativne sesije u nekoliko gradova na Kosovu. Jednu smo održali u Prištini, gdje je vladalo veliko interesovanje žena. Nepovratna sredstva će biti data start-up kompanijama, onima koje imaju skoro dvije godine rada. To je zato što smo zainteresovani da pomognemo malim preduzećima koja su u začetku."

Ekonomsko osnaživanje žena je prikladno i moguće i koristi društvu, kaže Jaka-Gashi i dodaje da ekonomsko osnaživanje žena omogućava nezavisnost i poboljšanje nihovog položaja u društvu.

Izvor: Kosovo Online