Uhapšeno 15 lica

Policija Kosova saopštila je da je jutros na području opština Mitrovica i Prizren uhapšeno 15 lica, osumnjičenih za organizovani kriminal, krijumčarenje ljudi i falsifikovanje ličnih dokumenata.

U akciji pod nazivom "Rondo" na području Mitrovice izvršen je pretres 12 lokacija i uhapšeno 11 lica, a u Prizrenu su uhapšena četiri lica.

Akcija je provedena u saradnji sa policijskim službama Francuske, Njemačke, Austrije, Mađarske i Švicarske, navodi policija.

Osumnjičene terete da su u saradnji sa grupama iz Srbije, Mađarske, Švicarske, Njemačke, Austrije i Francuske prebacivali migrante u zapadne zemalje. Iz policije kažu da je cijena po jednom emigrantu iznosila od 1800 do 3500 eura, u zavisnosti od destinacije.

"Tokom dosadašnje istrage identifikovano je preko 100 žrtava ovog kriminala, koji su bili izmanipulisani od strane ove kriminalne grupe a identifikovani migranti dolaze iz svih dijelova Kosova".

Uhapšeni sa Kosova su, kako navode iz policije, koristili saradnike i puteve preko Srbije, da bi migrante prebacili u Mađarsku. Među uhapšenima, koji su životne dobi od 22 do 39 godina, ima deset kosovskih Albanaca i jedan turski državljanin, dok su ostali srpske nacionalnosti.

Uhapšeni Albanci sa Kosova su I.H. (1983), F.H (1975), V.H. (1989), S.H. (1975), A.H. (1984), V.H. (1986), E.Rr. (1982), V.H. (1984), V.J (1983), i B.B. (1983), kao i jedan državljanin Kosova srpske nacionalnosti sa inicijalima M.P. (1992).

Tokom pretresa, policija je zaplijenila "kalašnjikov", lovačku pušku, dva pištolja, 123 šaržera municije, 800 eura i 21 mobilni telefon.

Policija navodi da je povod današnjoj akciji bilo slučajno hapšenje tokom jučerašnjeg dana jednog turskog državljanina, S.K. i M.Ç., na aerodromu Slatina kod Prištine.

Uhapšeni je prijavio policiji da je izvjesnom Albancu, koji je danas uhapšen, dao 6.000 eura radi prebacivanja na teritoriju zapadne Evrope.

"Tragom te tvrdnje, policija je provela akciju i u Prizrenu su uhapšena četiri lica, trojicu državljana Kosova, L.M., A. K. i L.K., kao i jednog turskog državljanina, E. K., da bi u nastavku akcije provedene u Mitrovici bilo uhapšeno preostalih 11 lica", navode iz policije.

Svi uhapšeni su po nalogu tužioca za organizovani kriminal predati sudu na dalje postupanje.