Preživjela torturu

Saba Maksod (18) iz Pakistana, preživjela je torturu svoje porodice, nakon što su u nju pucali dva puta, a potom je bacili u kanal jer se protiv njihove volje udala za čovjeka koga voli.

Udala se za komšiju, Muhameda Kajsela, a pet dana nakon vjenčanja doživjela je linčovanje od svog oca, ujaka, brata i tetke, prenosi Telegraf. Odveli su je u Hafizad, upucali, stavili u džak i bacili, vjerujući da je mrtva.

Nekoliko minuta kasnije ona je došla svijesti i izborila se da izađe iz vreće, a zatim je uspjela da stigne do benzinske pumpe, gdje su je primijetili prolaznici koji su je dovezli u bolnicu.

Mnoge konzervativne pakistanske porodice vjeruju da je nečasno da se žena zaljubi i sama sebi izabere muža. Od žena iz takvih porodica se očekuje da stupe u unaprijed dogovorene brakove. U suprotnom dolazi do ubistva iz časti.

Policija je započela istragu protiv počinioca zločina, ali su svi optuženi članovi porodice nestali. Prije samo nedjelju dana se desio upravo ovakav incident, ali je ta djevojka podlegla povredama. Mnogi slučajevi ostaju nezapaženi, pa se vjeruje da je 2013, iako ih je prijavljeno 869, izvršen mnogo veći broj ubistava iz časti.