Njemački mediji

Vlada Hashima Thaçija je u njemačkim medijima prikazana kao korumpirana, gdje postoje sumnje i na sam vrh. Kosovo je nakon Albanije najkorumpiranija zemlja u Evropi. Ovako pišu glavni njemački mediji.

"Snabdjevanje vodom i električnom energijom (na Kosovu) je neredovno. Obrazovni sistem u 'ruševinama', neefikasna administracija, saobraćajna povezanost skromna, korupcija je svakodnevni problem. Kao dokaz za ovo je činjenica da je bivši šef posebnog tima za borbu protiv kriminala u zatvoru zbog korupcije. Čak i protiv samog premijera Hashima Thaçija postoje sumnje".

"Nakon Albanije Kosovo je najkorumpiranija zemlja u Evropi. Ustvari, prema OSCE-u i misiji EU - EULEX, pravosuđe na Kosovu oklijeva da djeluju protiv visokih funkcionera. (...) ...privatizacija državnih preduzeća i izdavanje dozvola - najprofitabilniji dio kosovske ekonomije - ostao je bez pravog nadgledanja od strane Skupštine", piše list Frankfurter Allgeimene Zeitung.

I list Süddeutsche Zeitung također je pisao da Kosovari žive od pomoći i da ova mala država na rubu Evrope leži u razrušenoj ekonomiji bez industrije.

"Manipulacije na izborima, loše upravljanje ekonomijom, korupcija - na Kosovu ništa ne ide naprijed. (...) Od 1999. godine međunarodna zajednica je potrošila oko četiri milijarde eura za ovu malu zemlju; ovdje gotovo i da nema industrije, čak se i luk uvozi iz Kine. Veliki broj Kosovara živi od pomoći koje dobija iz dijaspore", piše list i Süddeutsche Zeitung.

Čak i prestižni list Der Spiegel u svom tekstu piše da nezaposlenost na Kosovu je velika i da je Kosovo korumpirana država.

"U februaru 2008. godine porodica Zymberi je vjerovala da će nezavisnost donijeti ekonomski napredak. Od tada je prošlo pet godina. Glava porodice Gani Zymberi još uvijek nema posla. On kaže da je država korumpirana. Sve nade su okrenute na sina Ganijinog sina, Votima. Ali i on nema neke iluzije."