Godišnji izvještaj Federalne uprave policije Švicarske za 2013.

Trgovina ljudima u Švicarskoj je posao u kojem Kosovari imaju ključnu riječ. U 25 posto otkrivenih slučajeva ove trgovine su bili Kosovari ti koji su umiješani u ovu djelatnost, konstatuje se u godišnjem izvještaju Federalne uprave policije Švicarske za 2013. godinu.

Prema godišnjem izvještaju Federalne uprave policije Švicarske za 2013. godinu trgovina je zadobila više sofisticirane oblike. Ona se ne radi više samo putem ilegalnih prelazaka granice nego sve više preko falsifikovanih dokumenata.

Ovi dokumenti ne služe samo za jednostavan ulazak u Švicarskoj već pružaju mogućnost osiguranja redovnog boravišta u ovoj zemlji.

Što se tiče porijekla ljudi koji su uključeni u trgovinu ljudima, prema pomenutom izvještaju, ovo djelo predstavlja profitabilno poslovanje, posebno na Kosovu. Kosovari čine 25 posto optuženih za ovakvu djelatnost u Švicarskoj, dodajući njihovo prisustvo od 6 posto samo u posljednjih godinu dana. Drugo mjesto, sa znatno manji procentom su zauzeli Sirijci, 5 posto.

Međutim, nisu samo trgovci sa Kosova ti koji čine najveći procenat. Također i među žrtvama trgovine ljudima Kosovari su na prvom mjestu, sa 40 posto.

Prema Federalnoj upravi policije, broj uključenih Kosovara pojašnjava se velikom dijasporom sa Kosova u Švicarskoj.

"Kosovske porodice su dobro umrežene širom Evrope. Za razliku od italijanske mafije, te 'kriminalne mreže' imaju manje razvijenu hijerarhiju. Glavni cilj ove mreže je pranje novca u Švicarskoj, kako bi onda na Kosovu kupovali objekte ili luksuzne građevine", piše "aargauerzeitung.ch" pozivajući se na pomenuti izvještaj, prenosi "albinfo.ch".

Trgovina ljudima je postala atraktivna za ove grupe jer donosi dobru zaradu, dok je rizik od sudskog gonjenja manji.

U cilju borbe protiv trgovine ljudima, Federalna uprava policije Švicarske je naglasila ulogu koju pozicija policijskog atašea Švicarske ima na Kosovu.

Jedan bilateralni sporazum između Švicarske i Kosova očekuje se da će sljedeće godine omogućiti da ova pozicija  preduzme i operativnu silu na granicama.