Nastavljena su iskopavanja skeletnih ostataka

Prema saznanjima srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine, kako su pisali beogradski mediji, na teritoriji Kosova postojale su primarne grobnice na tri lokacije, Strelište kod Prizrena, Janjevo i u krugu Transportnog preduzeća u Prištini, gdje su tijela najprije pokopana. Sa tih lokacija tijela su, po informacijama Tužilaštva, 1999. godine ponovno otkopana i prebačena na teritoriju Srbije.

Postoji mogućnost da je riječ o sekundarnoj grobnici ubijenih na Kosovu koja krije leševe najmanje 250 Albanaca.

Prema dosadašnjim podacima koje je iznijela Komisija Vlade Srbije za nestala lica, u masovnoj grobnici kosovskih Albanaca na lokalitetu Rudnica pronađeni su posmrtni ostaci još 17 osoba, a ukupno je iskopano skeletnih ostataka 21 kosovskog Albanca. Iskopavanja na toj lokaciji počela su 23. aprila, na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

"Kroz ovaj proces do danas su ekshumirani posmrtni ostaci 17 lica i više skeletnih ostataka. Prema procenama stručnjaka, ekshumirani posmrtni ostaci odnose se na 21 lice čiji će identitet biti utvrđen metodom analize DNK. Jedan broj ekshumiranih ostataka je trenutno u procesu sudsko-medicinske obrade i identifikacije", navodi se u saopštenju Komisije.

Saopšteno je i to da se nastavljaju pretrage terena i iskopavanje, radi proširivanja lokacije i nalaženje ostalih posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su pokopani na tom mjestu.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih vještaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su stručnjaci EULEX-a i predstavnici MKCK, ICMP i kosovske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača. Svi učesnici u procesu su uključeni i u potpunosti posvećeni uspješnom završetku forenzičkog procesa na ovoj lokaciji, navodi se u saopštenju.

Srbijanski stručnjaci su još krajem 2013. godine započeli iskopavanja na ovom mjestu. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je prije nekoliko godina saopštilo da se vjeruje kako se u kamenolomu u Rudnici nalazi masovna grobnica sa 250 tijela kosovskih Albanaca.

Na mjestu gdje su počela iskopavanja nalazio se objekt sagrađen nakon sukoba na Kosovu. Zgrada "Kosmet puta" je uklonjena, čime su stvoreni uslovi za početak iskopavanja i pretrage. Prema saznanjima srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine, kako su pisali beogradski mediji, na teritoriji Kosova postojale su primarne grobnice na tri lokacije, Strelište kod Prizrena, Janjevo i u krugu Transportnog preduzeća u Prištini, gdje su tijela najprije pokopana. Sa tih lokacija tijela su, po informacijama Tužilaštva, 1999. godine ponovno otkopana i prebačena na teritoriju Srbije.

Više od 1.700 lica na Kosovu vodi se kao nestalo; od njih je više od hiljadu Albanaca i nešto više od 500 Srba.