Srpski lokalni izbori neće biti održani na Kosovu, jer bi to bila potvrda da je sjeverni dio van integriteta Kosova, rekao je u intervjuu za sutrašnji NIN prištinski analitičar Behlul Beqaj.

"Ako međunarodna zajednica želi povod za sukobe, to može biti taj momenat. Ukoliko izbori na sjeveru Kosova budu održani, prvo što prištinski premijer Hashim Thaçi treba da uradi jeste da podnese ostavku", rekao je Beqaj.

Prema njegovim riječima, održavanje lokalnih izbora za Thaçija je provokacija Srbije za novi sukob i uvod u novi rat i on prijeti da će kosovska vlast upotrebiti sva sredstva da te izbore spriječi.

"Thaçi posljednjih mjeseci ne misli, samo izvršava ono što drugi traže. Kada bi kojim slučajem mislio, ne bi bio tu gdje jeste", kaže Beqaj.

Thaçijeve prijetnje da će kosovska vlast upotrebiti sva ustavna pravna sredstva da spriječi održavanje izbora i tumačenje predsjednika Skupštine Jakupa Krasniqija da to podrazumjeva i upotrebu sile, Beqaj je okarakterisao kao neodmjerene izjave, motivisane unutrašnjim pomeranjima u Demokratskoj partiji Kosova.

"Thaçi bi hteo da bude papa, alfa i omega, ne samo Kosova, nego i regiona“, kaže Beqaj i dodaje da demokratija na Kosovu "počinje u kabinetima određenih ambasadora, a završava se u Thaçijevom".

On je ukazao da ljudi na Kosovu životare od priloga dijaspore i konstatovao da je Kosovo regionalni šampion korupcije.

"Koliko smo bili radosni što smo prije četiri godine došli do nezavisnosti, toliko smo sada nezadovoljni onim što je ta nezavisnost donjela", zaključio je Beqaj.