Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je sinoć da je neprihvatljivo da se glavna ulica u Novom Pazaru zove po Stefanu Nemanji "zato što je taj grad nastao pod Gazi Isabegom" . Zukorlić je naveo i da nije prihvatljivo da se glavna ulica u Sjenici zove po Karađorđu "jer je pod njegovom zastavom ubijeno dve trećine Sjeničana".

On je rekao da nema ništa protiv da se podigne spomenik Stefanu Nemanji, rodonačelniku dinastije Nemanjića i tvorcu moćne srpske države u srednjem vijeku, ali, kako je rekao, tamo na Pazarištu ili u Deževi, mjestima koja se mogu vezivati za njegovo ime.

- Ovo je Novi Pazar i ovaj grad nema nikakve veze sa Stefanom Nemanjom niti bilo kim drugim, ali ima veze sa Gazi Isabegom - kazao je muftija na tribini u mešihatu.

Muftija je kazao da to znaju i svi Srbi i da njegova priča nije uperena protiv njih, jer je to istina.

- Nisam protiv da Karađorđe ima spomenik na Vračaru, ali sam protiv toga da glavna ulica u Sjenici nosi njegovo ime jer je pod njegovom zastavom ubijeno dve trećine Sjeničana - rekao je muftija.

On je dodao da nije protiv ni da Karađorđe bude "najveći lik" u kulturi srpskog naroda, ali je "protiv da ga nameću nama".
 
Zukorlić: Nisam ostavaljao poruke na Fejsbuku

Zukorlić je negirao da je ostavljao poruke na društvenoj mreži Fejsbuk, dodajući da na toj stranici piše da su je otvorili omladinci Sandžaka i nazvali je po njemu i zamerio je medijima zato što su danima to, kako je rekao, tretirali kao njegovu izjavu, a da ga niko nije pozvao da ga pita bilo šta o tome.
 
Upitan o pripremama navodnog atentata na njega, Zukorlić je rekao da je mešihat obavjestio ministarstvo policije i da očekuje odgovor.

On je kazao da, prema doduše kontraverznim informacijama koje posjeduje, u policiji postoji službena zabilješka od prije dva mjeseca o tome, pa se postavlja pitanje, ako je to tačno, zašto je skrivano.

Upitan šta je zaustavilo inicijativu Turske oko objedinjavanja Islamske zajednice, Zukorlić je rekao da su "ključni problem" predstsojeći izbori u Srbiji, dodavši da će pobjeda bošnjačko-sandžačke opcije na tim izborima, koja je lojalna njemu, donijeti potpuno olakšanje i Beogradu i Ankari.

Zukorlić je kazao da je institucionalizacija Bošnjaka najvažnija i najavio održavanje Svetskog kogresa Bošnjaka prije mjeseca Ramazana i formiranje matice Bošnjaka.

Izvor: Blic