Privodi se do 600 osoba dnevno

Policija na granici u četvrtak očekuje 20 policajaca iz Njemačke s vozilima opremljenim termovizijskim kamerama.

Direktori policija Srbije i Mađarske obišli su granične prelaze Kelebija i Horgoš i dogovorili pojačan nadzor granice kako bi se spriječili ilegalni prelasci migranata sa Kosova. Granicu s Mađarskom sada čuva i 50 pripadnika Žandarmerije Srbije, uz 150 graničnih policajaca. Evropska komisija poziva i kosovsku Vladu da hitno pojača graničnu kontrolu i poduzme druge mjere kako bi zaustavila val migranata.
Direktor policije Srbije Milorad Veljović kaže da 40 posto ilegalnih migranata čine djeca. Do prije dva mjeseca migranti su uglavnom bili lica koja nisu imala od čega živjeti. Nakon toga je povećan broj pripadnika srednjeg sloja, a sada među njima ima i visokoobrazovanih.
"Svi imaju otprilike isti iznos novca. Radi se o dosta organizovanoj akciji i ljudi su unapred pripremljeni za tako nešto", kaže Veljović.
Više od 130 dodatnih mađarskih policajaca raspoređeno je duž južne granice sa Srbijom, kao odgovor na povećanje priliva ilegalnih imigranata od septembra prošle godine.
"U proteklom periodu dešavalo se da se dnevno hvatalo i 1.200, a sada, od neki dan, 600 osoba", izjavio je direktor policije Mađarske Karoly Pap.
I dok EK poziva kosovsku vlast na dodatne aktivnosti radi spriječavanja ilegalnih migracija, srpsko-mađarska policija na zajedničkoj granici u četvrtak očekuje 20 policajaca iz Njemačke s vozilima opremljenim termovizijskim kamerama.