Natasha Bertaud, portparolka Evropske komisije

Suočena sa rekordnim brojem Kosovara koji ilegalno ulaze u šengensko područje, Evropska komisija je zatražila od Vlade Kosova da hitno pojača graničnu kontrolu i preduzme niz drugih mjera da se talas lažnih azilanata zaustavi - izjavila je danas portparolka Komisije Natasha Bertaud.

“Kosovski Albanci učestvuju u ilegalnim prelascima u EU sa gotovo 40 odsto, što je više nego udeo Sirijaca i Avganistanaca”, rekla je Berto novinarima i dodala da je od kosovskih vlasti zatraženo da se angažuju.
“Kosovo treba da intenzivira informativnu kampanju, pojača granične kontrole i istraži autobuska preduzeća koja prevoze azilante”, nabrojala je ona.
Portparolka je kazala da su funkcioneri EK iznijeli ove zahtjeve u okviru tekućih pregovora o viznoj liberalizaciji sa kosovskim vlastima.
Bertaud je najavila da će problem talasa lažnih azilanata ući u izvještaj o toku tih pregovora, koji će uskoro biti objavljen.
Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini, je dodala da su se predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Isa Mustafa tokom prekjučerašnje runde briselskog dijaloga dogovorili da zajedno rade na rješavanju ovog pitanja.