EULEX je uzdržan prema prijedlogu vlade Kosova da na sjeveru Kosova instalira sudske vlasti bez dogovora s predstavnicima svih zajednica, piše "Koha ditore".

Vlada Kosova je najavila da će preduzeti sve mjere kako bi Okružni sud u sjevernom djelu Mitrovice funkcionisao u potpunosti i to pod ingerencijom Prištine.

Ministarka pravde Nekibe Kelmendi u subotu je na sjednici vlade tražila da se obezbjede sredstva za prevoz sudija i tužilaca i drugog osoblja iz južnog u sjeverni dio Mitrovice, što bi, kako je navela, bio korak ka potpunom funkcionisanju tog suda.

Namjera EULEX-a da sudsko osoblje na sjeveru bude prihvaćeno od svih zajednica može da znači da misija EU ne podržava ideju kosovske vlade o uvođenju autobuske linije za prevoz sudija, tužilaca i drugog osoblja iz južnog u sjeverni deo Mitrovice, piše Koha.

Portparol EULEX-a Kristof Lamfalusi rekao je da je ta misija zainteresovana za instaliranje sudske vlasti prihvaćene od svih zajednica.

"EULEX razumije želju da kosovske vlasti što je prije moguće vrate lokalne sudije i tužioce. Zainteresovani smo da pravda bude prihvaćena od svih zajednica. Rješenje treba da omogući rad sudskog osoblja u punoj bezbjednosti", rekao je Lamfalusi.

Misija, dodao je on, razmatra prijedlog ministarke Kelmendi, ali je još nepoznato da li će ta inicijativa biti podržana.

"Krajnje je vrijeme da sud u Mitrovici počne potpuno da funkcioniše", rekla je Kelmendijeva, ali nije navela konkretne rokove.

Okružni sud u sjevernom dijelu Mitrovice je van funkcije od protesta organizovanih poslije proglašenja nezavisnosti Kosova.