Prva kosovska ministarska u Beogradu

Vlora Çitaku, ministarka za evropske integracije, prva je ministarka Vlade Kosova koja je posjetila Beograd. Nije bilo formalnih sastanaka sa zvaničnicima, ali to nije umanjilo interesovanje novinara za razgovore sa njom.

U pomalo subverzivnoj akciji Foruma za etničke odnose kome je, kako su priznali, trebalo mnogo upornosti da Çitaku prevedu preko do nedavno neprobojne, granice, Çitaku je imala priliku da u Beogradu iznese ideje o budućoj saradnji i susretima i drugih zvaničnika, a ne samo premijera, piše Blic.
Grubješić: Srešćemo se jednom
Na molbu "Blica" da odgovori na poziv na kafu Vlore Çitaku i ideju da i drugi funkcioneri počnu da se susreću slijedeći primjer dva premijera, potpredsjednica Vlade Srbije Suzana Grubješić je rekla: „Dva premijera se viđaju u Briselu, uz prisustvo i posredovanje EU. Vjerujem da ćemo se i nas dvije u dogledno vrijeme sresti nekom prilikom".
- Mnogo sam razmišljala o ovoj posjeti i zaključila da normalizacija odnosa treba da se sprovede na terenu. Očigledno je da su naši premijeri normalizovali odnose u Briselu. Nama je potrebno da tu normalizaciju prenesemo iz Brisela u Beograd i Prištinu, a to se neće dogoditi dok posjete kao što je ova ne postanu normalna stvar u Beogradu i Prištini. Očigledno je da mnogo toga još treba uraditi da bi se to ostvarilo. Trebalo bi da popijem kafu sa svojom koleginicom Suzanom Grubješić (potpredsjednicom Vlade Srbije za evropske integracije), ali ona nije tu i nadam se da će slijedećeg puta to biti moguće i da ću formalizovati odnos sa koleginicom. Vjerujem da je ovo mali, ali značajan korak - rekla je Vlora Çitaku juče na pitanje "Blica" kako se osjeća kao prva ministarka koja je probila led poslije proglašenja nezavisnosti prije pet godina.
Çitaku je izjavila da se osjeća veoma prijatno i bezbjedno u Beogradu. Ona je ocjenila da je primjena briselskog sporazuma od ključnog značaja, da održavanje statusa kvo znači eskalaciju i ocjenila da će i Srbija i Kosovo 28. juna na samitu šefova država EU dobiti mogućnost da dalje napreduju ka EU.