"Vrhunac" dvodnevnog skupa

Kako se ističe u Beču, njihovo učešće bit će "vrhunac" dvodnevnog skupa u Austriji.

U samostanu Gottweig, u istoimenom mjestu u Austriji, u subotu je počeo dvodnevni Evropski forum Wachau, na kojem učestvuju i predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hashim Thaçi.
I Dačić i Thaci će u Gottweig doputovati iz New Yorka gdje su učestvovali na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Kosovu i za sada nije potvrđeno da li će skup u Austriiji biti prilika i za razgovor srpskog i kosovskog premijera.
U programu skupa se navodi da će Dačić i Thaçi imati izlaganje drugog dana skupa, u nedelju.

Iza krize

Zajedno sa njima na završnoj plenarnoj sjednici učestvovat će šef austrijske diplomatije Michael Spindelegger, kao i ministar vanjskih poslova Rumunije Titus Korlatean i ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Poposki.
Ovogodišnji Evropski forum Wachau održava se na temu "Iza krize - obrisi nove Evrope".
Austrijski zvaničnici veliku pažnju pridaju predstojećem zajedničkom učešću Dačića i Thacija na Evropskom forumu Wachau.
Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindelegger izvinio se u petak poslanicima u austrijskom parlamentu što nije prisustvovao u četvrtak sjednici skupštine posvećenoj povlačenju austrijskih vojnika iz mirovne misije UN na Golanu.
On je kazao da nije mogao da dođe na sjednicu zbog "priprema "historijskog susreta" premijera Srbije i Kosova predstojećeg vikenda".
Evropski forum Wachau, koji zajedno organizuju 18. put Narodna partija Donje Austrije i Ministarstvo vanjskih poslova Austrije, koji će ove godine biti pod motom "Izvan krize - obrisi nove Evrope", posebnu pažnju posvećuje učešću Dačića i Thacija.
Kako se ističe u Beču, njihovo učešće bit će "vrhunac" dvodnevnog skupa.
Predsjednica Evropskog foruma Wachau Barbara Schwarz je, u saopštenju, najavljujući da će u nedjelju učestvovati Dačić, Thaçi i ministri vanjskih poslova Rumunije i Makedonije, Titus Korlatean i Nikola Poposki, ocijenila da se ovaj "skup pokazao ponovo kao platforma za diskusiju o velikim temema budućnostI Evrope".
Evropski forum Vahau održava se svake godine od 1995., nakon što je Austrija pristupila EU, a razgovara se o evropskim temama, prije svega onima koje se tiču regionalne i susjedske politike.
Izvor: Al Jazeera