Konferenciji o evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana

Na konferenciji o evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana komesar za proširenje poručio da se zemlje iz regiona trebaju fokusirati na jačanje vladavine prava i prevazilaženje ekonomske krize.

Fule je kazao da je proces proširenja očuvao zamah i da će se nastaviti i nakon prijema Hrvatske u Evropsku uniju [EPA]
Evropski komesar za proširenje Štefan Fule izjavio da je sporazum Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa promijenio perspektivu cijelog Zapadnog Balkana i približio regiju Evropskoj uniji.
"Srbija i Kosovo su postigli historijski sporazum", rekao je Fule, otvarajući konferenciju o evropskim integracijama Zapadnog Balkana, koja je počela u petak u Dublinu, glavnom gradu Irske.
On je istakao da je proces proširenja očuvao zamah i da će se nastaviti i nakon prijema Hrvatske u članstvo Evropske unije 1. jula.

Jačanje vladavine prava

Fule se osvrnuo na sličnu konferenciju, koja je prije 10 godina održana u Solunu, kada su članice EU-a poručile da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu.
"Tada je Evropska unija imala 15 članica, a ko je mogao da zamisli da će deceniju kasnije komesar za proširenje biti iz nove članice", rekao je Fule, koji dolazi iz Češke, koja je u Uniju primljena 2004.
Fule je poručio da se zemlje iz regije sada trebaju fokusirati na jačanje vladavine prava i prevazilaženje ekonomske krize, ali da ne trebaju zanemariti ni proces pomirenja i uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa.
Izvor: Agencije