Osmi krug pregovora Beograda i Prištine

Osma runda dijaloga u Briselu nastavljena je sastankom delegacije Beograda sa Catherine Ashton. U toku sastanak visoke predstavnice EU sa kosovskim timom. Ključno pitanje trebalo bi da bude autonomija za Srbe na Kosovu.

12:18 Završen sastanak Catherine Ashton sa delegacijom Beograda, poslije čega se sastala sa kosovskim timom.

10:47  U Briselu počeo sastanak delegacije Beograda sa Catherine Ashton.

10:35 Osma runda dijaloga Prištine i Beograda, uz posredovanje EU, na kojoj bi ključno pitanje trebalo da bude autonomija za Srbe na Kosovu, počela je u 10,30 časova u Briselu. Mnogi analitičari vjeruju da je ovaj sastanak u Briselu odlučujući.

09:42 U Briselu će danas biti održana 8. runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, na kojoj bi ključno pitanje trebalo da bude autonomija za Srbe na Kosovu.

Mnogi smatraju da je današnji sastanak predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hashima Thaçija odlučujući, pošto Evropska komisija sredinom aprila treba da predstavi izvještaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji će obuhvatiti i napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, poslije jučerašnjeg sastanka državnog vrha, da Srbija ne traži idealno rješenje i da ništa ne odbija unapred, ali da je za Beograd neprihvatljivo sve ispod zahtjeva da građani zajednice srpskih opština odlučuju o sudstvu i policiji, i obavezno bez prisustva vojske.
"Ono na čemu insistiramo je pravosuđe, policija i da nikada vojska ne bude na teritoriji zajednice srpskih opština", rekao je Nikolić i dodao da bi garant toga trebalo da bude EU.
Thaçi je, pred polazak za Brisel, izjavio da neće biti lako postići sporazum i ponovio da zajednica srpskih opština neće moći da ima ni zakonodavna ni izvršna ovlašćenja.
Prema Thaçijevim riječima, cijenu za eventualni izostanak sporazuma platiće Beograd, u vidu kašnjenja u procesu evropskih integracija.
Nikolić je ocjenio da ono što nudi prištinska administracija nije dovoljno i upozorio je da poruke prištinskih lidera da "ništa neće da popuste" ne djeluju ohrabrujuće, ali je istakao da "sutra ništa neće biti konačno", mada je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton poslije sedme runde dijaloga, 20. marta, izjavila da će 2. aprila biti održan "završni sastanak".
Ashton je u ponedjeljak izrazila uvjerenje da je sporazum Beograda i Prištine nadohvat ruke, ali i upozorila da postizanje dogovora neće biti nimalo lako. "Vjerujem da je sporazum nadohvat ruke, iako to neće biti lako", navela je Ashtonova u poruci koju je novinarima pročitala njena predstavnica za štampu Maja Kocijančič.