Dijalog Prištine i Beograda

Direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj Ilir Deda smatra da EU i SAD ne mogu dozvoliti sebi još jedan neuspjeh na Balkanu.

Baš zato Deda smatra da su Beograd i Priština pod pritiskom da donekle odstupe od svojih stavova i da "neće pobjediti ni Kosovo, ni Srbija"
On je rekao da je Priština već odstupila samim tim što pregovara ne samo o sjeveru, nego i o ovlašćenjima srpskih opština kojih će biti 10 na cijelom Kosovu.
"Prema mojim informacijama, najviše se razgovara da li će zajednica ili asocijacija srpskih opština imati ovlašćenja u sudstvu i policiji", rekao je Deda u intervjuu listu "Danas".
Ocjenivši da "ni Kosovo, a ni Srbija neće pobjediti", on je rekao da će se sjever "uključiti u Kosovo", a zauzvrat će se stvoriti asocijacija srpskih opština sa ili "mekim ili malo tvrđim" izvršnim ovlašćenjima.
On smatra da je uloga prvog potpredjsednika Vlade Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića u pregovorima "krucijalna zbog političke i institucionalne moći koju ima, kao i zbog uticaja SNS na sjeveru Kosova".