UNMIK je spreman da u potpunosti podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu,saopštio je prvi čovjek Svjetske organizacije Ban Ki Moon.


Ban Ki Moon je u svom redovnom izvještaju o stanju na Kosovu ocjenio da dijalog Prištine i Beograda još nije započeo zbog pada kosovske vlade.

On u izvještaju navodi da je objavljivanje izvještaja Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima na Kosovu izazvalo je vrlo različite reakcije i talas nezadovoljstva političara na Kosovu i u Albaniji.

„UNMIK ostaje spreman da pruži svoju punu podršku svakoj eventualnoj daljoj istrazi o tim tvrdnjama koja bi se mogla voditi u budućnosti“, navodi se u izvještaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Moona.

U izvještaju se navodi da je UNMIK još 2003. godine Haškom tribinalu dao informacije i svoje nalaze u vezi sa tim tvrdnjama, kao i da je krajem 2008. i početkom 2009. godine UNMIK preneo sva pomenuta dosijea na EULEX, koji je javno izrazio spremnost da razmotri svaku činjenicu koju bi specijalni izvjestilac morao otkriti .

Najnoviji tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN odnosi se na period od 19. oktobra prošle, do 15. januara ove godine i trebalo bi da bude podnet Savjetu bezbjednosti sredinom februara.

U njemu se ukazuje da su kosovske vlasti odbacile navode Dicka Martyja kao kriminalni napad protiv Albanaca, pun izmišljotina, nagađanja i nepostojećih činjenica koje međunarodna pravda nije dokazala, a podržava ih mreža onih koji se protive nezavisnosti Kosova.

Ban Ki Moon u izvještaju ocenjuje da su kolaps vladajuće koalicije u Prištini i raspisivanje vanrednih izbora odložili početak dijaloga Prištine i Beograda.

On je dodao da je politički razvoj na Kosovu u prethodnom periodu, posebno u vrijeme izbora 12. decembra, usporio zamah do koga je došlo usvajanjem rezolucije Generalne skupštine UN 9. septembra, koja je pozdravila spremnost Evropske unije da pomogne dijalog Prištine i Beograda.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu videti novi napredak procesa dijaloga i da će razvoj događaja u Prištini doprinjeti unutrašnjopolitičkoj stabilnosti koja će dovesti do što skorijeg otpočinjanja dijaloga. Ostajem ohrabren rješenošću strana da se uključe u taj dijalog i pozivam sve da održe pozitivan i konstruktivan pristup", naglasio je generalni sekretar UN.

Prema njegovim riječima, taj dijalog pruža mogućnost da se rješenjem dugogodišnjih pitanja doprinese konsolidaciji mira, stabilnosti i pomirenja na Kosovu i u regionu. U tom procesu, dodao je, podrška Savjeta bezbednosti UN i dalje će imati centralni značaj. 

Generalni sektetar UN je ukazao da njegov specijalni predstavnik nije raspisao vanredne izbore za skupštinu Kosova i da nije potvrdio njihov ishod, pošto oni nisu održani u okviru Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

On je ocjenio da su ti izbori ipak održani u mirnoj atmosferi i da nije došlo do eskalacije napetosti među stanovništvom. Ban Ki Moon je, međutim, primjetio da su organizacije koje su nadgledale te izbore izrazile zabrinutost u vezi sa pridržavanjem demokratskih standarda.

U izvještaju se konstatuje značajan porast učešća na izborima Srba južno od Ibra, za razliku od bojkota na sjeveru.

Ban Ki Moon ocenjuje ukupnu situaciju na Kosovu kao relativno mirnu, ali potencijalno nestabilnu, gdje organizovani kriminal i dalje izaziva zabrinutost, prije svega onaj vezan za trgovinu narkoticima i krijumčarenje.