Tužioci EULEX-a nastavili su danas saslušanje Adema Salihaja u vezi sa "slučajem Bllaca" i aferom političkih ubistava na Kosovu poslije 1999.

Salihaj, potpredsjednik Demokratskog saveza Dardanije, juče je za medije  izjavio da su tužioci EULEX-a počeli da ga saslušavaju u Specijalnom tužilaštvu, i da će njegovo ispitivanje trajati i danas.

"Bio sam u Specijalnom tužilaštvu EULEX-a i dao sam im svoj iskaz kao svjedok i žrtva jednog pokušaja atentata i procedura se dalje nastavlja. Moje svjedočenje će trajati još jedan dan, jer još nije potpuno završeno", rekao je Salihaj.

EULEX je pokrenuo istragu protiv Nazima Bllace, bivšeg pripadnika tajne Obavještajne službe Kosova (SHIK), poslije njegovog priznanja da je odgovoran za politička ubistva koja su naručivali funkcioneri Demokratske partije Kosova (PDK) Hashima Thaqija.

Bllaca, koji je bio član grupe SHIK za egzekuciju, u svom iskazu o političkim ubistvima od 1999. godine na Kosovu, naveo je da je jedan od likvidiranih trebalo da bude i Adem Salihaj iz Ferizaja, ali to nije uspjelo.

Prema kazivanju Bllace, Thaqijeva PDK željela je da ukloni Salihaja sa političke scene kako bi preuzela lokalnu vlast u Ferizaju.

Salihaj je o egzekucijama SHIK-a govorio kao poslanik u kosovskoj skupštini.