Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova zatražila je u ponedeljak da Skupština Kosova igra glavnu ulogu u određivanju agende za dijalog između Prištine i Beograda.


 
Isti stav u utorak su izrazile i ostale opozicione partije na Kosovu.

Opozicija smatra da je važno da se pre razgovora odredi jasan dnevni red i nacionalni interes Kosova prije nego otpočne dijalog sa Srbijom, da bi agenda za dijalog prođe kroz Skupštinu.

U vezi sa tim, predsednik Skupštine Jakup Krasniqi izjvio je da su u pitanju tehnički razgovori a ne politički, tako da Skupština nema razloga da igra glavnu ulogu u ovom procesu.

“Skupština bi imala ulogu kada bi bili u pitanju politički razgovori između Srbije i Kosova, koji su inače završeni u Beču, ali i sa proglašenjem nezavisnosti Kosova”, kazao je Krasniqi. 

Ibrahim Makolli iz Alijanse za novo Kosovo kaže da ovo ne bi bio prvi put da Skupština zaobiđe tako nešto.

“Niko ne treba da otpočne razgovore sa Srbijom pre nego što se to odluči u Skupštini. To je jedini autoritet koji može doneti odluke i verujem da će ova Skupština biti odgovorna i da će sankcionisati one koji imaju hrabrosti da uđu u bilo kakav dijalog. Ako to ne uradi, onda ona ne opravdava sebe”, kazao je Makolli.

Prvo priznanje

Makolli dodaje da ono o čemu se ne sme razgovarati sa Srbijom su pitanja unutrašnje organizacije Kosova, te naglašava da Kosovo ni u kojem slučaju ne bi trebalo da otpočne razgovore sa Srbijom pre nego što Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

“Tehnički razgovori su uvek rezultat političkih razgovora. Mi sa Srbijom nemamo političkih sporazuma, tako da nemamo o čemu da razgovaramo kada su u pitanju tehnička pitanja. Njima je cilj bio teritorija a ne nešto drugo“, kazao je Makolli.

Za Nasera Rugovu iz Demokratskog saveza Dardanije, neophodno je da se odredi državna agenda koja bi prošla kroz Skupštinu Kosova.

“Demokratski savez Dardanije neće podržati bilo kakav dijalog, tehnički ili politički, jer se još uvek ne zna, ukoliko ne prođe kroz Skupštinu Republike Kosova, koja predstavlja najviši zakonodavni organ u zemlji i koja izražava političku volju građana Kosova”, rekao je Rugova.

Predsednik Skupštine Krasniqi kaže da se još uvek nisu uradile pripreme za razgovore, ali navodi da svako od političara zna o čemu će se razgovarati sa Srbijom. On dodaje da je problem na terenu i pitanje severa, ali pored toga postoje i ostala pitanja.

Mogućnost dijaloga vlasti Kosova i Srbije otvorilo je usvajanje Rezolucije o Kosovu na predlog Beograda u Generalnoj skupštini UN-a, a tekst Rezolucije usaglašen je sa EU.

RSE