“Znak osvete i apsurdne nervoze

Sekretar Kancelarije Prištine za vezu sa Beogradom Fatmir Haxholli saopštio je u srijedu da srpske vlasti na granici s Hrvatskom od ponoći "blokiraju" najmanje četiri autobusa s kosovskim registarskim tablicama i putnicima s Kosova

Prema njegovoj oceni, blokada autobusa na graničnom prelazu Batrovci predstavlja “znak osvete i apsurdne nervoze" zvaničnog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o podršci Kosovu za članstvo u tu organizaciju.

"Blokiranje preko 300 građana, držanje pasoša i putnih isprava, flagrantno je kršenje ne samo Briselskih sporazuma, već i univerzalnih ljudskih prava garantovanih svim međunarodnim konvencijama. Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje uz obrazloženje 'da je to naređenje iz Beograda'", napisao je on na Facebooku.

Haxholli je rekao i da će otići do graničnog prelaza Srbije i Hrvatske, kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze državljani Kosova.

Parlamentarna skupština je u utorak usvojila preporuku za prijem Kosova u Savetu Evrope. Pitanje će sada biti upućeno Komitetu ministara koji se sastaje u maju i ima konačnu reč kada je u pitanju prijem neke zemlje u tu organizaciju.

Srbija se protivi članstvu Kosova u Savetu Evrope, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je nakon glasanja poručio da će nastaviti svoju borbu "svim snagama" da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja.

Državljani Kosova koji prolaze kroz Srbiju su i ranije bili zaustavljani, a neke od njih su srpske vlasti i uhapsile zbog sumnje da su počinili ratne zločine.