U JEKU TENZIJA

Visoki predstavnik Christian Schmidt oglasio se na Twitteru i najavio da će njegov sljedeći sastanak biti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Radujem se razgovorima sa svim relevantnim akterima u okviru mojih dejtonskih ovlaštenja i mandata s ciljem nastavka uloge Međunarodne zajednice u očuvanju mira, integriteta i stabilnosti u BiH, izjavio je VP Schmidt. Sljedeći sastanak će biti sa predsjednikom Srbije Vučićem", najavljeno je na službenoj stranici OHR-a.

Visoki predstavnik je prošlog utorka nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona, na što je Dodik reagovao sazivanjem posebnih sjednica Narodne skupštine RS-a i usvajanjem nacrta entitetskog Izbornog zakona, osim toga zaprijetio je dodatnim zatezanjem situacije u Bosni i Hercegovini.

Sa druge strane predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je već najavio da dolazi teško vrijeme za Srbiju, ali to su njegove prilično ustaljene izjave.

Vučić i Schmidt su već ranije održavali sastanke, iako Milorad Dodik ne priznaje visokog predstavnika te je čak i zabranio službenicima u RS-u da se sastaju sa Schmidtom. Osim toga, tvrdi i da je Schmidtu zabranjen ulazak u RS, iako je Schmidt putovao i na prostor tog bh. entiteta.