Uskoro normalizacija

Profesor Unvierziteta Georgetown Charles Kupchan kaže da će ukoliko Srbija namjerava da postane članica Evropske unije, prije ili kasnije mora da prihvati nezavisnost Kosova.

Prema njegovim riječima, u ovoj fazi obje strane treba da budu zadovoljne onim što nudi Briselski sporazum.

"Ako Srbija ozbiljno misli da želi da postane članica evropske porodice, onda neće biti druge alternative osim da prihvati realnost da je Kosovo nezavisno i suvereno. Za bezbjednost regiona Zapadnog Balkana veoma je važno da se normalizuju odnosi između Kosova i Srbije. Strane moraju biti spremne na kompromise kako bi imale bolju budućnost i integrisale se u strukture Evropske unije. Smatram da je prijedlog Francuske i Njemačke bio veoma dobar", kaže Kupchan.

Dodao je da su tenzije na Kosovu u posljednje vrijeme bile velike a ono što se dogodilo u Banjskoj predstavljao je vrhunac.

“Dakle, rizik je bio stvaran da će situacija eskalirati u još širi sukob. Normalno, srpski nacionalizam predstavlja opasnost za cijeli region, ali rekao bih da je bilo nacionalističkih akcija i na Kosovu. Premijer Kosova Albin Kurti je u nekim slučajevima igrao na nacionalističku kartu, poput izdavanja registarskih tablica i nasilnog postavljanja gradonačelnika etničkih Albanaca u četiri sjeverne opštine koji su imali slab legitimitet“, rekao je on.