Bezuspješni sastanci sa liderima

Evropski savjet će danas, drugog dana samita Evropske unije (EU), raspravljati o odnosima Kosova i Srbije, a nakon prethodno napornog dana sa brojnim bezuspješnim sastancima lidera ove dvije zemlje i lidera EU u četvrtak u Briselu.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel rekao je na konferenciji za novinare 26. oktobra popodne da Vijeće taj dan nije raspravljalo o odnosima između dvije balkanske zemlje.

"Podržavamo normalizaciju odnosa i produženje [situacije]. O tome ćemo raspravljati sutra (petak) na sjednici Vijeća", rekao je,

Očekuje se da će tokom današnjeg sastanka Saveta lideri EU izraziti duboku zabrinutost za bezbjednosnu situaciju na sjeveru Kosova, osuditi napad na Policiju Kosova na sjeveru od 24. septembra i zahtijevati da se odgovorni privedu pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje u istrazi slučaja.

Takođe, Kosovo i Srbija će morati da sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga bez odlaganja i bez preduslova.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da Komisija čeka rezultate istraga o napadu na Banjsku kod Zvečana - za koji Kosovo okrivljuje Srbiju. To je bio njen odgovor na pitanje novinara o kritikama Komisiji nema balansiran stav, kao što su mjere preduzete protiv Kosova ranije ove godine, ali ne i protiv Srbije, koja negira odgovornost za prošlomjesečni napad.

"Biću vrlo kratka u odgovoru, istrage su u toku i više puta smo rekli da ćemo, kada se istrage završe, odlučiti da preduzmemo mjere i kakve mjere", rekla je ona.

Premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića primili su u četvrtak u odvojenim sastancima lideri Nemačke, Francuske, Italije, kao i šef spoljne politike EU Josep Borrell i specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Sastanci, opisani kao pokušaj oživljavanja dijaloga za normalizaciju odnosa, završeni su bez ikakvog dogovora između strana, a Kurti i Vučić se nisu sastali.

Prema riječima lidera EU, uslovi koje su iznijele strane spriječili su postizanje pomirenja.

Kurti je nakon sastanaka rekao da samo potpisivanje sporazuma sa susjednom državom garantuje njihovo sprovođenje, dok je predsjednik Srbije Vučić insistirao na sprovođenju "onog što je potpisano".

Šef spoljne politike EU Joseep Borrell, koji posreduje u razgovorima o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, rekao je da njihov sporazum nije moguć, jer su "preduslovi jedne strane neprihvatljivi za drugu".

On je potvrdio da je tema razgovora u Briselu novi prijedlog zapadnih diplomata za statut Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji je 21. oktobra predstavljen u Prištini i Beogradu.

"Stranke nisu bile voljne da pristanu na to bez preduslova, koji su neprihvatljivi za drugu stranu. Na kraju, tražimo da se strane iskreno angažuju u procesu normalizacije", rekao je Borrell.

Prema njegovim riječima, to se "može raditi samo u okviru dijaloga, jer je to jedini način da se napreduje na evropskom putu".

"Nastavićemo da insistiramo i radimo na postizanju sporazuma. Ali danas, nažalost, to nije bilo moguće", rekao je glavni evropski diplomata.