Brisel

Odvojeni razgovori premijera Kosova Albina Kurtia i predsednika Srbije Aleksandra Vučića s evropskim predstavnicima nastavljeni su u Briselu do večernjih sati, pošto su se ranije u četvrtak sastali s liderima Nemačke, Francuske i Italije u okviru napora da se obnovi dijalog Beograda i Prištine posle napada u Banjskoj na severu Kosova.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak nastavio je maratonske razgovore s liderima Kosova i Srbije.

Izvori upućeni u tok procesa su potvrdili da su se u jednom trenutku Lajčaku pridružili politički savjetnici njemačkog kancelara, francuskog predsjednika i italijanske premijerke.

Nije poznato da li se radi o istim savjetnicima koji su 21. oktobra posjetili Beograd i Prištinu kada je delegacija takozvane "Velike petorka" predala plan o primjeni sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući "moderan evropski prijedlog" o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Poslije sastanaka nisu objavljeni detalji razgovora lidera Kosova i Srbije s kancelarom Olafom Scholzom, predsjednikom Emmanuelom Macronom i premijerkom Georgiom Meloni, mada su izvori rekli da se "stvari kreću", dok je spominjana mogućnost novih sastanaka.

Vlada Kosova saopštila je da je Kurti ponovio da je spreman da potpiše Osnovni sporazum za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da je druga strana nije.

"Predsjednik Srbije Vučić je odbio da potpiše sporazum sa Kosovom i tražio je da se prihvati propratno pismo, kojim se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, Aneksa o primjeni, kao i nacrta koji je pet emisara predložilo 21. oktobra", navodi se u saopštenju.
  Dodaje se da "samo potpis znači prihvatanje i garantuje sprovođenje".

Član 7 u Osnovnom sporazumu, za koji Kurti tvrdi da je spreman da potpiše, odnosi se na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Sastanci lidera Kosova i Srbije s evropskim zvaničnicima održavaju se na marginama Samita EU koji se bavi Ukrajinom i ratom Izraela protiv Hamasa.

Odvojenim sastancima Kurtija i Vučića s liderima Njemačke, Francuske i Italije prisustvovali su i predsjednik Evropskog savjeta Charles Michele, te šef diplomatije EU Josep Borrell, koji će informisati šefove država i vlada EU o situaciji u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Vučić je poslije susreta s liderima članica EU nastavio razgovore s Borrellom i Lajčakom. Kurti se takođe vratio u zgradu gdje je održan sastanak.

Upućeni izvori naveli su da se "stvari kreću" ne dajući precizne detalje.

Diplomatski izvori su za RSE rekli da su lideri Njemačke, Francuske i Italije izrazili spremnost da se vrate i podrže napore Prištine i Beograda u cilju pronalaska rešenja. Oni učestvuju na redovnom samitu EU, ali su, kako kažu izvori, spremni da privremeno napuste samit ako bi njihovo prisustvo doprinelo naporima.

Nešto slično je nagovjestio šef evropske diplomatije Borrell koji nije isključio mogućnost da se lideri vrate na sastanak s Kurtijem i Vučićem.

"Rad je u toku. Možda moramo da napustimo samit EU i ponovo sednemo s liderima Kosova i Srbije i vidimo da li možemo da nađemo rješenje unutar dijaloga. Nema drugog rješenja. Evropski put Kosova i Srbije ide kroz ovaj dijalog", rekao je Borrell.

Italijanska premijerka Meloni poslije susreta s liderima Kosova i Srbije rekla je da se čini sve kako bi se pronašlo rješenje zasnovano na "veoma dugom radu koji su uradile posebno Italija, Francuska, Njemačka i Evropska unija".

"Pokušavamo da napravimo korake napred. Tražili smo od oba lidera da preduzmu korake u pogledu implementacije dokumenata i sporazuma koji su zajedno rađeni proteklih godina i mjeseci. Videćemo kako će proteći ovaj dan, a nadamo se da ćemo napraviti neke korake napred", izjavila je italijanska premijerka.

Zajednički sastanak lidera Kosova i Srbije nije bio planiran ali se isti ne isključuje u slučaju da ima pomaka i da strane potvrde da prihvataju evropski prijedlog.