Održati sigurno okruženje

“Od maja smo pojačali prisustvo snaga KFOR-a. Jučer [četvrtak] je Vijeće NATO-a odobrilo dodatne snage zbog aktuelne situacije”.

Vijeće NATO-a odobrilo je slanje dodatnih snaga na Kosovo, saopćila je Sjevernoatlantska alijansa u petak, nakon što je tokom proteklog vikenda došlo do sukoba policije i naoružane grupe na sjeveru Kosova.

“Od maja smo pojačali prisustvo snaga KFOR-a. Jučer [četvrtak] je Vijeće NATO-a odobrilo dodatne snage zbog aktuelne situacije”.

Mirovna misija NATO-a trenutno na Kosovu broji približno 3.800 vojnika, dok nije navedeno za koliko će taj broj biti uvećan nakon prošlosedmičnog incidenta na Kosovu.

Napadači u oklopnim vozilima upali su u nedjelju u selo Banjska, u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u pravoslavnom manastiru.

Jedan policajac i trojica od najmanje 30 napadača poginuli su u pucnjavi.

Više osoba je uhapšeno nakon incidenta, kojeg su vlasti Kosova i Evropska unija opisali kao “teroristički napad”.

Važno je održati sigurno okruženje

Vijeće NATO-a je održalo sastanak na kojem je razmotrena situacija na Kosovu, a članice Alijanse su izrazile duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija na sjeveru.

Kako je saopćio generalni sekretar, NATO mirovna misija KFOR održava vidljivo i aktivno prisustvo širom teritorije Kosova.

“Mi ćemo uvijek preduzimati sve neophodne akcije kako bismo održali sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. Mi to činimo nepristrasno i u skladu s našim mandatom Ujedinjenih naroda”, navodi se u saopćenju.

“Spremni smo učiniti dodatne izmjene u sastavu KFOR-a, u skladu s potrebama”, navodi se u saopćenju i dodaje da KFOR nastavlja koordinaciju u bliskoj saradnji sa svim relevantnim akterima Srbije i Kosova, kao i s misijom EULEX-a, OSCE-om, UNMIK-om i diplomatskom zajednicom.

“Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Pozivamo Kosovo i Srbiju da se angažiraju u dijalogu kojem posreduje Evropska unija, kao jedinom načinu da se riješe bitna pitanja i postignu rješenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključ za trajnu sigurnost na Kosovu i stabilnost u regiji”, zaključuje se u saopćenju NATO-a.