Srbija, CHP, Jermeni

Vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (AKP) i njen koalicioni partner Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) odbacili su u srijedu parlamentarni prijedlog glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) da se masakr u Srebrenici iz 1995. godine prizna kao genocid, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

CHP je predložio da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u znak sjećanja na ubistva više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koja je počinila Vojska Republike Srpske u Srebrenici i okolini u julu 1995.

Informaciju da je AKP odbacio ovaj prijedlog zakona u turskom parlamentu potvrdio je na Twitteru poslanik CHP-a, Hasan Ozturk.

"(...) predložio sam Velikoj narodnoj skupštini da se masakr u Srebrenici prizna kao genocid. Na kraju moga govora isključili su mi mikrofon uz obrazloženje da mi je vrijeme isteklo. Govorio sam u ime našeg 8.372 brata. Poslanici AKP-a su, nažalost, odbili taj prijedlog", napisao je Ozturk.

"Masakr u Srebrenici je genocid i mi ćemo osigurati da u Velikoj narodnoj skupštini Turske bude priznat kao genocid. Kao Republikanska narodna stranka, nećemo odustati dok naša Velika skupština ne prizna ovaj genocid", poručio je poslanik CHP-a.

Turski aktivista za ljudska prava i poslanik prokurdske Stranke zelene ljevice Omer Faruk Gergerlioglu u izjavi za BIRN je rekao da je odbijanje izazvalo žustru diskusiju u parlamentu.

On smatra da postoje tri razloga zašto Erdoganova vladajuća koalicija nije prihvatila prijedlog zakona.

"Prvo, ne žele da ulaze u debatu o genocidu jer ne žele da pogoršavaju odnose sa Srbijom. Drugo, odbili su ovaj zakon jer ga je glavni opozicioni CHP predložio parlamentu. Treće, strahuju od njegovih posljedica zbog debate o genocidu nad Jermenima", tvrdi Gergerlioglu.

Masakr nad Jermenima koji je za vrijeme Otomanskog carstva počinjen između 1915. i 1917., Jermenija smatra genocidom u kojem je ubijeno 1,5 miliona ljudi.

Ankara, pak, odbija upotrebu termina genocid, navodeći da su žrtve rezultat građanskog rata i gladi, a ne sistematskog ubijanja te navodi da je broj poginulih Jermena mnogo manji. Genocid nad Jermenima priznaje više od 20 zemalja.

Erdogan se u utorak javio videolinkom na komemoraciji povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici i dženaze za žrtve.

Tom prilikom je izrazio saučešće porodicama žrtava i osudio negatore genocida, nazivajući ih "ljudi bez savjesti".

Velika narodna skupština Turske objavila je u utorak zajedničku deklaraciju u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici.

Zajednička deklaracija je objavljena uz potpis političkih stranaka državnog parlamenta.

"Iskreno dijelimo neopisivu bol ubijenih u progonu kakav u Evropi nije zabilježen od Drugog svjetskog rata", navodi se, između ostalog, u deklaraciji.