Izvještaji o napretku

Evropska komisija će 12. oktobra odobriti godišnji paket proširenja i izvještaje o napretku za svaku od zemalja uključenih u ovaj proces, a prema izvorima iz EU u Briselu, ovogodišnji izvještaji biće miks pozitivnih elemenata, ali i zabrinutosti zbog nedostatka napretka u nekim oblastima.

Očekuje se da će Evropska komisija kroz izvještaj o napretku potvrditi da Kosovo nastavlja da ispunjava uslove za liberalizaciju viznog režima sa evropskim državama i da Komisija ostaje pri stavu da treba ukinuti vize za građane Kosova.

Komisija je tako nešto izrazila u pismu upućenom zemljama članicama prošle nedjelje, uoči diskusija koje će se 13. oktobra voditi u radnoj grupi za vize u Savjetu EU.

Navodi se i da će najverovatnije Komisija pozvati Kosovo i Srbiju da ostvare napredak u dijalogu za normalizaciju odnosa, što bi dovelo do postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

Za skoro sve zemlje u regionu očekuje se ponavljanje poziva na veći napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, na jačanje vladavine prava, na reformu pravosuđa i slobodu medija.

Iako postoji neka vrsta napretka u ovim oblastima, Evropska komisija ocijenjuje da je u većini slučajeva sprovođenje reformi u početnoj fazi. Komisija će u ovim dokumentima izvestiti i o izazovima zemalja regiona u snabdjevanju električnom energijom, kao i o njihovoj saradnji sa EU u tom pogledu.

Najveći kuriozitet diplomata u Briselu je kako će Evropska komisija formulisati kritike koje će uputiti Srbiji, zbog neusklađivanja stavova sa spoljnom politikom EU, odnosno neuvođenja sankcija Rusiji, zbog rata u Ukrajini.

Zemlje regiona su u različitim fazama procesa proširenja. Crna Gora je najviše napredovala i otvorila sva poglavlja pregovora. Srbija slijedi kao zemlja koja je u procesu pregovora, ali ove godine, do sada, nije otvorila nijedno novo poglavlje.

Albanija i Sjeverna Makedonija su tek počele pregovore, dok je Bosna i Hercegovina podnela zahtjev za članstvo u EU, ali još nije dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije za dodjelu statusa zemlje kandidata.

Kosovo je jedino u regionu Zapadnog Balkana koje još nije podnjelo zahtev za članstvo u EU.

Vlada Kosova je najavila da će formalni zahtjev podnjeti ove godine, ali EU nije sigurna kako će postupiti, pošto Kosovo kao državu nije priznalo pet zemalja članica, dok se odluke u procesu proširenja odnose sa potpunim konsenzusom.

Turska je još jedna zemlja kandidat za članstvo u EU, za koju će takođe biti odobren izvještaj o napretku. Ali, sa ovom zemljom je pregovarački proces zamrznut i Komisija već nekoliko godina zaredom izvještava da je Turska nazadovala u ispunjavanju uslova za članstvo i usklađivanju sa evropskim standardima.