Prijedlog Njemačke i Francuske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se menja struktura dijaloga sa Prištinom kao i da je na stolu prijedlog Njemačke i Francuske koji podrazumjeva ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije.

On je u obraćanju javnosti istakao da nije siguran da to može da se prihvati.

"Naša pozicija postaje sve komplikovanija, kao što smo i predvideli pre 8 meseci. Zapadne zemlje će pokušati da reše problem Kosova ulaskom Kosova u UN i jer misle da tako rešavaju unutarevropske probleme. A i da bi oduzeli argument Kosova iz ruku Vladimira Putina", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je najveća greška bila što je Srbija dopustila EU da bude mesto odlučivanja o Kosovu, a ZSO sada ne može biti postavljena na mesto dnevnog reda.

Vučić je podsetio da Albanci žele da Srbi formiraju ZSO kao NVO, ali niko ih ne opominje zbog toga.

Predsednik kaže da je suština zahteva da Srbija dozvoli da Kosovo uđe u sve međunarodne organizacije i UN, a dobila bi navodno brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist.

Vučić kaže da je rekao da je za Srbiju, ne samo zbog Ustava, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i to će nositi svoje posledice.

"Mi smo poruku razumeli kao i da je međubnarodno pravo odavno pogaženo i uništeno i da postoji pravo sile, ali nama preostaje da se pozivamo na međunarodno pravo i tako budemo jedini koji se toga u potpusnosti pridržavaju", rekao je Vučić.

Kada se radi o poziiciji naroda na Kosovu on je kazao da je ona takva da ne mora ništa da govori, ali da će država nastaviti da pomaže narod što će se videti već kroz naredni budžet koji će predviđati daleko veća sredstva za Kosovo.

Vučić je istakao i da Srbija trenutno ima osam nota o povlačenju priznanja, kao i da će nastaviti da radi na tome, a da će velike sile svaku takvu odluku napadati.

"Mi smo mnogo mali da se sa njima poredimo. Ono što nas čeka, a obmanjivaće nas da je to zbog Putina i Rusije, to je širi plan - 19. oktobra će Dunja Mijatović da izađe o stanju prava na Kosovu, a onda će Komitet Saveta Evrope da 2. ili 3. novembra da donese odluku o pravu ulaska u SE. Čekaju da ode mađarski i uđe litvanski član. To se već mesecima planira sa ishodom da Kosovo uđe u SE, da se izvrši pritisak na Srbiju po pitanju Interpola, Uneska i da se suočimo da naš unutrašnjo pravni siste prihvati činjenice i dozvoli nezavosnost", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, mogu sve da uzmu Srbiji, ali da će se boriti koliko može i da čuva svoju zemlju i granice i integritet.

"Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na Kosovo. Interesantno je što kažu da dolaze da dodatno zaštite teritorijalni integritet Kosova, a to je nama jasan signal da ne sanjamo poštovanje Povelje UN, niti poštovanje Rezolucije 1244, mora da se zna čija jedina mora da se poštuje - odluka sile - objasnio je predsednik. Izgledi su nam mali, ali u ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, dok sam predsednik, za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvu u UN. ne postoji stvar koju neće da izmisle ne bismo li se bavili svim sem aktima koje smo zaajednički doneli", rekao je Vučić.