Poslanica VV-a

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Jeta Statovci izjavila je da će Kosovo predsjedavati Odborom za obrazovanje, istraživanje i nauku, kao i Odborom za pravdu i bezbjednost, u okviru Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Ona je na Facebooku navela da je danas u Parlamentu Grčke učestvovala na Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, gdje je predstavljala Kosovo u Odboru za ekonomiju, industriju, poduzetništvo i trgovinu.

"Nakon razgovora i konsenzusa među državama učesnicama, Kosovo će biti na čelu Odbora za obrazovanje, istraživanje i nauku, kao i Odbora za pravosuđe i bezbjednost", navela je Statovci.

"Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) osnovan je 1996. godine deklaracijom usvojenom na sastanku ministara spoljnih poslova privreda Jugoistočne Evrope. Kao jedini forum regionalne saradnje koji uključuje svih 13 učesnika u jugoistočnoj Evropi, SEECP je najsveobuhvatniji format u regionu", navodi se na sajtu SEECP-a.

Turska, Albanija, Bugarska, Grčka, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Moldavija, Crna Gora, Slovenija i Kosovo sa zvijezdicom (od 2014. godine) učesnici su SEECP.

Izvor: Kosovo Online