Bleona Tafallari, 19-godišnjakinja rođena na Kosovu, koja živi u Milanu, Italija, optužena je da je sa svojim mužem bila dio fundamentalističke islamske grupe i da je bila spremna da krene u rat.

Državno tužilaštvo u Milanu, tačnije tužilac Alberto Nobili, zatražilo je hitno suđenje Bleoni Tafallari, 19-godišnjakinji, rođenoj na Kosovu, a koja živi u Milanu, nazvanoj "lavica ISIS-a" i uhapšenoj 17. novembra prošle godine u Italiji zbog međunarodnog terorizma nakon istrage koju je koordinisao tužilac Leonardo Lesti, piše italijanski list Il Giorno.

Prema nalogu istražnog sudije Karla Otona De Markija, djevojčica je prigrlila džihadistički radikalizam i bila je smještena čak i među maloljetnicima, ne krijući ambicije da ode da se bori u ratnim zonama protiv "zapadnog neprijatelja". Ona je bila odani pristalica ISIS-a najmanje tri godine i bila je, zajedno sa suprugom (koji je bio u Njemačkoj) dio grupe pod nazivom "Balkanski lavovi“, prenosi Gazeta Express.

Pored toga, u januaru prošle godine bila je udata za 21-godišnjeg kosovskog ‘mudžahedina’ i imala aferu sa bečkim napadačem Kujtimom Fejzullaijem, i više od 2.000 razgovora koji su, prema optužnici, ostavili bez sumnje njeno članstvo u ISIS-u.

U pitanju pred istražnim sudijom, a potom i tužiocima, mlada žena se uvijek branila, objašnjavajući da nikada nije vodila propagandu, da nikada nije razmišljala "da postane mučenica, niti da ide u borbu“.