Ministar vanjskih poslova Češke

Ministar vanjskih poslova Češke Jakub Kulhanek izjavio je da je izvinjenje koje je predsjednik te zemlje Miloš Zeman uputio Srbiji, u vezi sa bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije tokom rata na Kosovu, bilo "lična izjava", piše Exit News.

Kako navodi taj albanski portal Kulhanek je ocijenio i da je politika Zapadnog Balkana veoma složena.

"Potreban je dugoročni dijalog da bi se razrješila ne jedna, već desetine, ako ne i stotine nepravdi", navodeo je u Kulhanek u pisanom odgovoru.

Zeman je juče, na zajedničkoj konferenciji za štampu održanoj sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio da je vazdušna kampanja NATO protiv srpske vojske i bombardovanje SR Jugoslavije bilo "greška".

"Izvinio bih se za to srpskom narodu. To je bila greška i zamolio bih srpski narod da nam oprosti. Češka Republika je tada posljednja dala svoju saglasnost i očajno smo tražili neku zemlju da se sa nama poveže, ali to nije opravdanje. Dugo me to mučilo, ali kajanje oslobađa", rekao je Zeman.

Češka je priznala Kosovo u maju 2008. godine, tri mjeseca nakon proglašenja nezavisnosti i otvorila svoju ambasadu u Prištini u julu iste godine.