Britanski novinar i analitičar Tim Judah ocjenjuje da je “fascinantan trenutak” odluka kosovskog premijera Albina Kurtija da taksu delimično ukine 15. marta i navodi da se Kurti suprostavio Richardu Grenellu, izaslaniku američkog predsjednika za Kosovo i Srbiju.

Judah u postu na društvenoj mreži Twitter navodi da Evropska unija i Velika Britanija, iako ne govore javno, misle da američki izaslanik Richard Grenell stvara probleme ohrabrujući kosovskog predsjednika Hashima Thaçija, čija je moć opala.
“Fascinantan trenutak. Premijer Albin Kurti suprotstavio se timu Richarda Grenella, dok američki tim dva - Palmer, ćuti. Evropska unija i Velika Britanija to ne kažu javno, ali smatraju da Grenell stvara probleme ohrabrujući Hashima Thaçija, čija je moć pala. Šta je sljedeće za Kosovo”, navodi Judah.
Komentari Judahe usljedili su nakon namjere kosovskog premijera Albina Kurtija da djelimično ukine taksu na robu iz Srbije i BiH i reakcije specijalnog izaslanika SAD za razgovore o Kosovu i Srbiji Richarda Grenella koji je naveo da ne podržava polumjere kosovskog premijera.
Kurti je sinoć saopštio da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, tako što će prvo biti ukinuta taksa na sirovine, ali da Srbija istovremeno treba da se obaveže da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i da treba da započne uklanjanje trgovinskih barijera.